);
Potvrđeni ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Grada Ludbrega

Potvrđeni ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Grada Ludbrega

Gradski su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega održanoj u srijedu, 24. veljače, donijeli Odluku o dodjeli Javnih priznanja Grada Ludbrega 2021. godine. Riječ je o priznanjima koja se uručuju u povodu Dana grada Ludbrega na svečanoj sjednici 19. ožujka. U nastavku donosimo popis ovogodišnjih dobitnika.

POČASNOM GRAĐANKOM GRADA LUDBREGA proglašava se dr.sc. TAJANA PLEŠE iz Zagreba

Tajana Pleše rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2001. godine arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu 2010. stekla titulu doktorice znanosti obranivši disertaciju u znanstvenom području humanističkih znanosti. Zvanje znanstvenog suradnika stekla je 2013. godine, a ono konzervatora savjetnika arheologa 2016. godine.

U Hrvatskom restauratorskom zavodu zaposlena je od 2002. godine, najprije u Službi za arheološku baštinu da bi 2012. godine bila imenovana voditeljicom Odjela za kopnenu arheologiju. U svibnju 2017. godine imenovana je ravnateljicom Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Od 2002. godine bila je član stručnih, interdisciplinarnih timova tijekom radova na brojnim kulturnim dobrima i voditeljica (parcijalno revizijskih) arheoloških istraživanja te građevinskih radova na konzerviranju i prezentiranju antičkih i kasnosrednjovjekovnih kulturnih dobara kao što su npr. nalazište “Vrt Somođi” u Ludbregu, pavlinski samostali na Moslavačkoj i Petrovoj gori, u Remetana, Strezi, Šenkovcu i Lepoglavi, benediktinska opatija na Rudini, stari gradovi Krčingrad, Garić, Zrin, Jelengrad i Košutgrad te utvrde i kule Klinac, Čuntić i Bršljanac.

Kako rezultati tog rada ne bi ostali poznati samo uskom krugu stručnjaka, u suradnji s djelatnicima lokalne samouprave osmislila je i nekoliko projekata kojima je cilj približiti hrvatsku kulturnu baštinu široj javnosti: Arheološki park Iovia-Ludbreg, Putovima baštine Moslavačke gore, Utvrde petrinjskog kraja, Stoljeće nakon Laszowskog te Baština Zrinskih-budućnost Banovine.

Teme iz djelokruga svog rada objavila je u većem broju znanstvenih i stručnih časopisa, a redovito ih predstavlja i na domaćim te međunarodnim znanstveno-stručnim skupovima. Gostujuća je predavačica na Odsjecima za povijest, arheologiju i povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članica uredničkih odbora nekoliko znanstveno-stručnih časopisa.

NAGRADA GRADA LUDBREGA dodjeljuje se :

VITOMIRU NAMJESNIKU iz Ludbrega

Gospodin Vitomir Namjesnik rođen je 1963. godine, a živi u Ludbregu. Od mjeseca rujna 1991. godine kao policajac i dragovoljac Domovinskog rata odlazi na ratište u istočnu Slavoniju, tj. u Vukovar gdje na prvim crtama bojišnice u Borovu Naselju svakodnevno sudjeluje u odbijanju žestokih neprijateljskih napada. Na prvoj crti bojišnice dao je ogroman doprinos u obrani Vukovara sve do 20.11.1991. godine kada je zarobljen te odveden u srpske koncentracijske logore u Stajićevo zajedno s preko 100 policajaca iz Policijske uprave Varaždinske koji su branili Vukovar. Nakon izvršene razmjene, po povratku iz logora nastavlja raditi na raznim rukovodećim poslovima u Policijskoj upravi sve do umirovljenja 2003. godine.

Nakon odlaska u mirovinu aktivnije se uključuje u rad sportskih i ostalih udruga civilnog društva na području našega grada. Od 2004. godine pa nadalje, u 4 mandata obnašao je dužnost tajnika Nogometnog kluba « Podravina » Ludbreg. Kroz sve ove godine vodio je brigu o svim uzrastima nogometaša u ovom sportskom kolektivu kao i novoizgrađenom objektu stadiona te je puno svojeg slobodnog vremena provodio upravo na sportskim terenima « Podravine ». Sudjelovao je u pripremama mnogobrojnih gostovanja klubova i reprezentacija, kao i mnogobrojnih turnira. Tijekom 2019. i 2020. godine obnašao je i dužnost predsjednika ovog Kluba kada se nesebično zalagao i za opstanak samog Kluba obavljajući sve potrebne i organizacijske i tehničke poslove. Poseban je njegov angažman bio 2019. godine kod pripreme i obilježavanja 100-godišnjice ovog sportskog kolektiva kao i izdavanja posebne brošure NK « Podravina » za posljednjih 10 godina, odnosno nastavka monografije.

U sportskom životu našega grada prisutan je i poznat više od 30 godina kao aktivni nogometaš, nogometni sudac, delegat i disciplinski sudac. Trenutno je i tajnik Udruge delegata županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije.

Uz sportski angažman aktivni je i član Udruge « Ludbreški branitelji Vukovara » u kojoj također obnaša dužnost tajnika. Kao uzoran građanin punih 16 godina je i sudac porotnik Općinskog suda u Varaždinu.

ŠTEFICI PAVKOVIĆ iz Ludbrega

Gospođa Štefica Pavković rođena je 1948. godine u Ludbregu gdje i danas živi i radi. Vlasnica je firme u kojoj još uvijek radi.

Aktivno je sudjelovala u radu nekoliko udruga građana. Često puta je bila donator, pokrovitelj i organizator gotovo svih organiziranih društvenih, kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih manifestacija, priredbi i događanja u Ludbregu.

U tri mandata bila je gradska vijećnica u Gradskom vijeću Grada Ludbrega od čega je u prvom mandatu bila izabrana s Nezavisne liste, a u druga dva mandata s liste SDP-a. Uvijek je aktivno sudjelovala u radu Gradskoga vijeća zalažući se za potrebe i interese svojih sugrađana kao i provođenje projekata od interesa za sve građane grada Ludbrega. Zapažen je i njezin rad u obrtništvu, a posebno u ženskom poduzetništvu. Aktivno je bila uključena i u rad Udruženja obrtnika Ludbreg u kojem je bila članica, tajnica, a potom i predsjednica.

Obnašala je i dužnost predsjednice Turističke zajednice grada Ludbrega gdje je dala svoj maksimalan doprinos kod organizacije pojedinih manifestacija tijekom godine, a isto tako promovirala je svoj grad na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Sudjelovala je u osnivanju mnogih udruga koje djeluju na području grada Ludbrega, a kojima još i danas daje donacije u mnogim prigodama i u humanitarnim akcijama. Jedna je od osnivačica Udruge “Žene iz Centra svijeta”, članica te Udruge te glavni sponzor za opremanje “Bakine hiže”. Dugi niz godina bila je i aktivna članica Udruge “Črni maček ludbreški”.

Nasljeđe i pripravnost koju nosi u sebi, u svom srcu za svoj grad i ljude njezin je moto i način života i takvo je razmišljanje vrijedno isticanja i stalnog podsjećanja i drugih da sami grade i rade svoje vlastito mjesto, prostor i kulturu.

PLAKETA GRADA LUDBREGA dodjeljuje se :

Dječjem salonu « PINOKIO » Ludbreg

Dječji salon «Pinokio » specijalizirana je trgovina dječjom opremom i odjećom koja posluje od 04. lipnja 1990. godine. U vrijeme otvorenja bili su prva i jedina specijalizirana trgovina za djecu u Ludbregu i šire. Već slijedeće godine, zbog velike potražnje, došlo je do proširenja poslovanja i otvaranja nove trgovine u Koprivnici. Svoju djelatnost su obogatili 2004. godine s vlastitom proizvodnjom dječje odjeće, odjeće za krštenje, pelena, jastučića, posteljina i ostalih dječjih potrepština. Proizvode iz vlastite proizvodnje plasiraju u mnoge trgovine diljem Hrvatske. Obzirom da oduvijek osluškuju potrebe kupaca, odlučili su na tržište plasirati jedinstven proizvod, a to je dječja posteljica s cvijetom lavande za mirniji i ljepši san najmanjih. U poslovanje je, uz vlasnicu Tanju Dijanošić uključena i cijela obitelj što uvelike doprinosi uspješnom poslovanju ovog salona. Često su sudjelovali u raznim humanitarnim akcijama te darivali opremom odjele pedijatrija u bolnicama u Koprivnici i Varaždinu kao i dječje vrtiće. Uvijek su se rado odazivali na sajmove i manifestacije koje je organizirao Grad Ludbreg ili Turistička zajednica grada Ludbrega. Iza ovog dječjeg salona je 30 godina uspješnog rada i poslovanja i mogu biti ponosni što su kroz svoje poslovanje i proizvode bili uključeni u djetinjstvo i odrastanje mnogih ludbreških generacija, a i šire.

Udruzi « ŽENE IZ CENTRA SVIJETA » Ludbreg

Grupa žena predvođena Franciskom Schubert, prije 15 godine, u travnju 2006. godine osnovala je Udrugu « Žene iz Centra svijeta ». Cilj je bio okupljanje kreativnih pojedinaca po načelu dobrovoljnosti i sposobnosti, u duhu njegovanja ludbreške baštine, osobito izražavanje i tolerancija u stvaranju umjetničkih djela te razvijanje navika za zdravo korištenje slobodnog vremena. Tu su se našle žene koje su imale slične interese, uglavnom umirovljenice koje su u velikoj prednosti jer imaju iskustva i mudrosti učiniti najbolje u svakom trenutku svoga kreativnog života. Zaštitom i očuvanjem kulturne baštine Udruga nastoji osigurati postojanost kulturnih vrijednosti kao i potencijala za daljnji razvitak. Ova Udruga stvorila je pravu turističku atrakciju u vidu « Bakine hiže », a posljednjih godine uređen je i « Dedekov dvor » te je stvoren ugođaj koji podsjeća na neka već zaboravljena vremena. Članice ove Udruge redovito održavaju radionice i s djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi. Izrađuju razne suvenire koji predstavljaju replike motiva izrađene na domaćem platnu, cvijeće od slame i perušine i razne slike sakralnih motiva. Tijekom svih ovih godina članice ove Udruge sudionice su svih manifestacija koje se održavaju u samom Ludbregu, a često odlaze i na prigodne sajmove i slične programe diljem sjeverozapadne Hrvatske pa i šire i na taj način u najljepšem svjetlu promoviraju svoj grad, a uključuju se i u aktivnosti provedbe raznih projekata. U prošloj, 2020. godini ovoj Udruzi odobren je, u okviru programa Europa za građane, projekt pod nazivom « Prema solidarnosti i toleranciji u EU-akronim SolidEU » – mjera bratimljenje gradova. Udruga je nositelj i prijavitelj projekta, a partneri su Grad Ludbreg te udrug iz Austrije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. « Žene iz Centra svijeta »

ZAHVALNICE GRADA LUDBREGA dodjeljuju se:

IVANU ČREPINKU iz Ludbrega

Gospodin Ivan Črepinko rođen je 1960. godine, samohrani je otac trojice sinova i živi u Ludbregu. Na humanost se odlučio s 18 godina na poticaj oca i brata te je 1978. godine prvi put darivao krv na organiziranoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u kino dvorani u Ludbregu. Radio je u poduzećima “Belupo” i “Jagić” te se redovito uključivao u organizirana darivanja krvi kako u poduzećima tako i u akcijama Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i Zavoda za transfuzijsku medicinu Varaždin. Dosada je krv darivao ukupno 102 puta te je na taj način spasio mnogobrojne živote. Za svoju humanost i plemenitost odnosno višestruko darivanje krvi primio je priznanja Hrvatskog Crvenog križa te Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg.

TOMISLAVU HORVATU iz Ludbrega

Gospodin Tomislav Horvat trener je mlađih uzrasta košarkaša u KK “Grafičar” Ludbreg. Od prve godine svoje trenerske karijere preuzeo je najmlađe uzraste košarkaša KK “Grafičar” te od samih početaka postiže zavidne rezultate. Osim treniranja i učenja osnove košarke, trener Horvat brine se da djeca nauče poštovanje prema protivniku i suigraču. Pokušava djeci usaditi zdrave navike ne samo u sportu nego i za daljnji život. U vrijeme pandemije trener Horat dao si je dodatni trud te je cijelu godinu bio u kontaktu sa svojom ekipom i pokušao online voditi treninge za svoje igrače. Osim u sportu, brine se da djeca i u školi budu uspješna i glavna zadaća i motiv mu je osim vrhunskih košarkaša stvoriti i vrhunske mlade dečke koji će sa zdravim navikama i poštovanjem krenuti u život.

Najveći njegov trenerski rezultat i možda jedan od najvećih uspjeha u sportu u Ludbregu bilo je osvojeno 4. mjesto 2018./2019. godine na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji s prvoligaškim, profesionalnim klubovima iz Hrvatske (Cibona, Split, Zadar, Cedevita, Zabok….)

ZLATKU HRELJI iz Ludbrega

Gospodin Zlatko Hrelja živi u Ludbregu, a svojim višegodišnjim radom i javnim djelovanjem na području kulture i drugih područja društvenog života značajno je doprinio ugledu i promidžbi Grada Ludbrega na regionalnom i nacionalnom nivou. Jedan je od osnivača i najaktivnijih članova Udruge “Črni maček ludbreški” gdje je kreator mnogobrojnih programa te zadužen za osmišljavanje i vođenje programa. Autor je fašnjačkog “Vrapca” te autor pjesme “Karneval u centru svijeta”. Aktivni je sudionik gotovo svih kulturno-tradicijskih manifestacija u organizaciji Grada Ludbrega ili Turističke zajednice grada Ludbrega.

Godinama je sudjelovao u programima u sklopu obilježavanja Dana grada, Dana centra svijeta, Ludbreškog fašnjaka, Međunarodnog karneval festa, Cajnger placa, Dočeka Nove godine u centru svijeta, Ludbreškoj biciklijadi i mnogim drugim. Bio je dugogodišnji član Puhačkog orkestra Grada Ludbrega. Svojim autorskim, voditeljskim i muzičkim angažmanom dao je značajan doprinos kvaliteti kulturno-zabavnog programa u svome Gradu.

VLADIMIRU KATALENIĆU iz Selnika

Gospodin Vladimir Katalenić član je kulturno-umjetničkog društva “Anka Ošpuh” punih 35 godina. Od toga je preko 20 godina bio plesač muške postave velikog folklornog ansambla, a posljednjih desetak godina do danas primaš tamburaškog sastava “Pajdaši” čiji je i voditelj. Po potrebi nastupa i kao pjevač u mješovitoj vokalnoj skupini “Pajdašice i pajdaši”. U više mandata do danas član je Upravnog odbora Društva, te obnaša funkciju blagajnika i knjigovođe.

Njegovo članstvo u Društvu je dobrovoljno i svoje zadaće obavlja volonterski. Kroz aktivnosti Društva stekao je bogato znanje o tradicijskom glazbenom i plesnom izričaju i općenito o tradicijskoj kulturi, a stečeno znanje nesebično dijeli s mlađim članovima.

U društvu se istakao kao vrstan suradnik na svim popratnim aktivnostima poput logističke podrške, ozvučenja nastupa, tehničkih radova, a svoje slobodno vrijeme, stručna znanja i životno iskustvo ulaže u razvoj i napredak Društva. Za svoj doprinos dobitnik je priznanja KUD-a te Zlatne diploma Hrvatskog sabora kulture za 30 godina aktivnosti na razvoju kulturnog amaterizma.

ĐURĐI KOKANOVIĆ iz Ludbrega

Gospođa Đurđa Kokanović, rođena je Ludbrežanka koja je cijeli svoj životni i radni vijek provela u Ludbregu. Nakon umirovljenja počela se aktivno baviti volonterskim radom u raznim organizacijama i udrugama. Aktivna je članica Udruge umirovljenika, mažoretkinja starije životne dobri Udruge “Žene iz Centra svijeta” te Foruma žena SDP-a Ludreg. Godinama glumi u Amaterskoj kazališnoj družini u okviru Gradske knjižnice i čitaonice “Mladen Kerstner” te nastupa na raznim kazališnim amaterskim predstavama u Ludbregu, Varaždinu, Koprivnici i šire. Često recitira ili je čitačica prilikom otvorenja izložbi, promocija knjiga, godišnjica i skupština Udruga ili društva. Dugi niz godina sudjeluje u programu Gradske knjižnice – čitanje “Priča za laku noć” koji se održavaju srijedom navečer. Često i vrlo rado posjećuje dječje vrtiće gdje uveseljava dječicu svojim čitanjem priča. Također je (prije početka epidemije) redovito posjećivala starački dom “Smiraj” kako bi korisnike ovog doma uveseljavala svojim recitalima, čitanjem priča i ostale tražene literature. Redovito prati sva događanja u našem Gradu, bilo kao posjetitelj ili aktivni sudionik.

IVICI VIDOVIĆU iz Hrastovskoga

Gospodin Ivica Vidović rođen je 1965. godine u Ludbregu, a živi u Hrastovskom. Od najranije mladosti dobrovoljni je darivatelj krvi na što ga je posebno poticao otac Ivan koji je i sam bio višestruki dobrovoljni darivatelj krvi. Članovi obitelji Vidović aktivni su članovi Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i Mjesnog društva Crvenog križa Hrastovsko. S dobrovoljnim darivanjem započeo je 1984. godine na organiziranoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Hrastovskom. Nakon odsluženja vojnog roka zapošljava se u poduzeću “Razvitak” i “Budućnost” gdje se također uključuje u organizirane akcije. Dosada ima darovanu ukupno 101 dozu krvi. Svoju humanost prenio je na cijelu obitelj te su mu supruga i kćer također dobrovoljni darivatelji krvi. Za višestruko dobrovoljno darivanje krvi primio je priznanja Hrvatskog Crvenog križa te Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content