S dolaskom ljepšeg vremena, a samim tim i radova na otvorenom i spaljivanja korova, PU varaždinska zabilježila je porast broja požara.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja upozoravaju građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. U slučaju provođenja spaljivanja obratite posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

PU varaždinska skreće pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  • Spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  • Prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  • Oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  • Osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  • Ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.
Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice. – poručuju iz PU varaždinske.