Nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, samo su četiri od ukupno 12 mjera po kojima poljoprivrednici iz Varaždinske županije i ove godine mogu ostvariti bespovratne potpore. Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije objavljen je danas, 11. ožujka.

– U posljednjih osam godina, otkako Županija dodjeljuje ove potpore, za ulaganja u poljoprivredi je iz proračuna izdvojeno više od 20 milijuna kuna. Ove godine je, kao i lani, osigurano 4,6 milijuna kuna, s time da je 200.000 kuna predviđeno za udruge pčelara te isti iznos za Županijski lovački savez. Za direktne potpore po 12 mjera poljoprivrednici zahtjeve mogu predavati do kraja godine, a bude li interes veći, u proračunu ćemo osigurati dodatna sredstva. Tako je bilo i prošle godine, kada smo za potpore zbog većeg interesa izdvojili dodatnih pola milijuna kuna, čime je ukupni iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi prvi put premašio pet milijuna kuna. Koliko je domaća poljoprivredna proizvodnja bitna, najbolje govore nemili događaji u svijetu, rat u Ukrajini. Procjenjuje se da će cijene hrane rasti, tako da je bitno da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Pozivam sve poljoprivrednike da se jave na ovaj javni poziv i bespovratne novčane potpore iskoriste za dodatno unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje, proizvoda i usluga – rekao je župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare održanoj u Otkupno-distributivnom centru Barutana Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.

Poljoprivrednici Varaždinskoj županiji zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnositi tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2022. godine. Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja kojom se poljoprivrednike želi rasteretiti u redovnom poslovanju te ih potaknuti na osiguranje putem Europske unije.

Kao i prijašnjih godina, zahtjevi će se rješavati prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca 2022. godine, odnosno do utroška sredstava. Treba napomenuti da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2022. godini. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a obrasci se mogu dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici Varaždinske županije na linku: https://bit.ly/3CxYe0Z