);
Poljoprivrednici, javite se na potpore Varaždinske županije

Poljoprivrednici, javite se na potpore Varaždinske županije

Nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada te usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, samo su četiri od ukupno 12 mjera po kojima poljoprivrednici iz Varaždinske županije i ove godine mogu ostvariti bespovratne potpore. Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije objavljen je danas, 11. ožujka.

– U posljednjih osam godina, otkako Županija dodjeljuje ove potpore, za ulaganja u poljoprivredi je iz proračuna izdvojeno više od 20 milijuna kuna. Ove godine je, kao i lani, osigurano 4,6 milijuna kuna, s time da je 200.000 kuna predviđeno za udruge pčelara te isti iznos za Županijski lovački savez. Za direktne potpore po 12 mjera poljoprivrednici zahtjeve mogu predavati do kraja godine, a bude li interes veći, u proračunu ćemo osigurati dodatna sredstva. Tako je bilo i prošle godine, kada smo za potpore zbog većeg interesa izdvojili dodatnih pola milijuna kuna, čime je ukupni iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi prvi put premašio pet milijuna kuna. Koliko je domaća poljoprivredna proizvodnja bitna, najbolje govore nemili događaji u svijetu, rat u Ukrajini. Procjenjuje se da će cijene hrane rasti, tako da je bitno da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Pozivam sve poljoprivrednike da se jave na ovaj javni poziv i bespovratne novčane potpore iskoriste za dodatno unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje, proizvoda i usluga – rekao je župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare održanoj u Otkupno-distributivnom centru Barutana Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.

Poljoprivrednici Varaždinskoj županiji zahtjeve za dodjelu potpora mogu podnositi tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2022. godine. Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja kojom se poljoprivrednike želi rasteretiti u redovnom poslovanju te ih potaknuti na osiguranje putem Europske unije.

Kao i prijašnjih godina, zahtjevi će se rješavati prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca 2022. godine, odnosno do utroška sredstava. Treba napomenuti da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2022. godini. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a obrasci se mogu dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici Varaždinske županije na linku: https://bit.ly/3CxYe0Z

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content