Prigodnom svečanošću u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje Nogometni klub Podravina obilježio je 100 godina postojanja. Svečanost je prema riječima predsjednika kluba Vitomira Namjesnika organizirana u čast i zahvalnost brojnim pojedinicma koji su stvarali, obnavljali i razvijali klub u proteklih 100 godina njegovog postojanja.

– Mladići zainteresirani za osnivanje sportskog kluba okupili su se 28. svibnja 1919. godine na osnivačkoj skupštini i osnovali klub koji su željeli nazvati Podravina no kako je i pjevačko društvo nosilo taj naziv klub je dobio naziv “Ilirija”. Za predsjednika kluba izabran je zborovođa pjevačkog društva i jedan od najagilnijih i najsvestranijih Ludbrežana u to doba, bankovni činovnik Ljudevit Vrančić mlađi. Dvojica ludbreških brijača Josip Šafar i Josip Gradinski ostavili su zapis o počecima nogometa u Ludbregu. Zajedno su ga sačinili i potpisali upravo na današnji dan, dakle 30. studenog 1919. godine – rekao je Vitomir Namjesnik. U zapisu je zabilježeno da su prilikom osnivanja sportskog kluba osnovane i četiri sekcije: hrvačka, boksačka i biciklistička, ali je nogomet bio najbrojniji. Isti autori navode da je 13. srpnja datum prve odigrane utakmice i to između prve i druge momčadi novoosnovanog kluba. Prva momčad pobijedila je rezultatom 5:3. prva javna utakmica ugovorena je sa Slavenom iz Koprivnice, a odigrana je 15. srpnja 1919. godine na improviziranom igralištu na ondašnjem sajmištu, danas je na toj lokaciji Dom zdravlja.

– Povijest je zapisala da je klub mijenjao naziv i to od 1921. do 1924. nosio je naziv Iovia, od 1961. do 1962. Razvitak, a sve ostalo vrijeme imao je u nazivu ime Podravina. To je bio početak Podravine kojim je koračala u proteklih 100 godina – rekao je Namjesnik. Svečanost je ujedno bila i prilika da se prisjeti najvažnijih i prijelomnih trenutaka i sadržaja.

– NK Podravina od svojeg osnutka do danas natjecao se s klubovima iz Slavonije, Podravine, Međimurja i Hrvatskog zagorja. Sustavi natjecanja bili su različiti, lige su se različito nazivale, teritorijalno smanjivale ili proširivale, ali ono što se nije mijenjalo bila je borba za što bolju poziciju i prijelaz u kvalitetnije razrede. Naravno da je bilo uspona i padova. Dva su perioda posebno značajna, a to je perio od 1951. do 1961. kada se natjecala s klubovima iz SZ Hrvatske sve do Zagreba, a drugi period je od 1994. do 1997. godine kada je bila član II. HNL Sjever koja je uključivala i klubove iz Slavonije – podsjetio je Namjesnik. Spomenuo je i 2009. godinu kada je srušen objekat na stadionu koji je bio star 58 godina, a tijekom iste godine započela je izgradnja novog objekta koji je završen i stavljen u funkciju 15. travnja 2010. godine, a u kasnijoj fazi i kompletno opremljen.

Okupljenima se obratio i Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik koji je čestitao na 100 godina bavljenja sportom i povezivanja Ludbrežana.

– Velika je ovo stvar za Ludbreg, za sve stanovnike ovoga dijela Podravine i svi smo ponosni na ovih 100 godina. Obaveza je da se u sljedećih 100 godina trudimo još više pomagati Podravinu, pomagati sport i na taj način stvarati ljubav prema svome gradu i sve ono što nas čini ponosnima. Čestitam svima koji su svoj život utkali u povijest Podravine, a svi oni koji su svoje srce, a ponekad i zdravlja ostavili za Podravinu znaju da su to radili iz ljubavi, da ta ljubav nikad nije mogla i nikad se neće moći platiti, ali svejedno su dolazili na utakmice, marljivo trenirali, uređivali igralište i na taj način činili naš grad boljim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Među uzvanicima bio je i varaždinski župan Radimir Čačić koji je također uputio čestitke. – Nogomet je s razlogom najpopularniji i najrasprostranjeniji svjetski sport. Oni koji su započinjali temelj su pozicije hrvatskog nogometa danas. Vi ste jedan od tih temelja hrvatskog sporta. Svima koji su dali svoj doprinos, utkali svoje slobodno vrijeme, svoj novac, entuzijazam i svoje nade u ovaj sport u ovome klubu tijekom ovih 100 godina čestitam i zahvaljujem, a vjerujem da će i u budućnosti biti puno uspjeha.

Čestitke su uputili i Ivan Novak, tajnik varaždinskog ŽNS-a i Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. – Podsjetio bih nas na 12. lipnja 2014.godine i otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Prvenstvo je otvoreno utakmicom između Brazila i Hrvatske, a utakmicu je pratilo dvije milijarde ljudi. Ne po podacima iz nogometnih organizacija već su to verificirani podaci međunarodne tv organizacije. Zamislite, jedna zemlja za koju nikad ne smijemo reći da je mala, površinski nije velika, nema na milijune ljudi, ali ima svoju vrijednost, a govorimo naravno o sportskim vrijednostima. Nk Podravina je dio ogromne nogometne obitelji u Hrvatskoj i s pravom svi zajedno nosimo zadovoljstvo. Apeliram da i dalje nastavimo vikendom dolaziti na nogometne utakmice, a sad naglašavam budite ponosni na 1500 klubova, 150 tiusća igrača, ali i u svakom vikendu igra se 3000 nogometnih utakmica. Nema ni približno slične aktivnosti u Hrvatskoj – rekao je Srebrić.

Svečanost je bila prilika i za podjelu priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama. U glazbenom dijelu programa nastupili su Barbara Othman i Mirko Švenda-Žiga. Program je vodio Adam Končić.