Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vesne Hižak iz Sigeca Ludbreškog nadaleko je poznato po proizvodnji jagoda. Jagode su prvo proljetno voće izrazito bogato sastojcima koji blagotvorno utječu na desetak ljudskih tegoba, a između ostalog jačaju imunitet, smanjuju kolesterol i djeluju pozitivno na probavni i krvožilni sustav. Vesna sa svojim suprugom Draženom jagode uzgaja već dvadesetak godina, a zbog iznimne kvalitete na placu u Varaždinu drže i nešto višu cijenu od ostalih proizvođača. Svake dvije godine nasad jagoda u cijelosti obnavljaju novim sadnicama iz Italije.

-U tri velika plastenika i devet tunela uzgajamo oko 15 tisuća sadnica sorti Quicky, Clery i Joly, a oko 4 tisuće sadnica mjesečarki njegujemo na otvorenom. Mjesečarke rode kroz cijelu godinu sve do listopada, ali ipak rane proljetne jagode su najbolje prihvaćene jer dozrijevaju u vrijeme kada nema nikakvog drugog svježeg voća. Sezona jagoda traje oko mjesec dana i u početku se za mjericu od 500 grama postiže cijena od 20 kuna, a kasnije cijena padne na svega 10 kuna. – rekla je Vesna Hižak.

Tijekom sezone Vesna jagode prodaje svaki dan na Varaždinskom placu gdje ima zakupljeno svoje prodajno mjesto. Za prodajno mjesto zakupninu mora plaćati tijekom svih dvanaest mjeseci u godini pa su zbog toga supružnici bili prisiljeni širiti proizvodnju i na drugo voće.

-Na skoro dva hektara imamo zasađeno oko 5 tisuća sadnica borovnice. Uzgajamo okrugle Američke borovnice i duguljaste Sibirske borovnice u nasadu koji se navodnjava i koji je zaštićen od tuče mrežom. Problem nastaje u slučaju kasnijih mrazova pa bi tu trebalo još uložiti puno sredstava u sistem orošavanja nasada. Kilogram borovnica u veleprodaji stoji 40 kuna, a u maloprodaji 60 kuna za kilogram. Borovnice su također odličan antioksidans, imaju protuupalna svojstva, bogata su vitaminima B2, C i E, a postoje naznake da konzumacijom Sibirske borovnice ljudi mogu prevenirati čak i nastanak karcinoma. – rekao je Dražen Hižak.

U OPG-u Vesne Hižak vrijedni bračni par Hižak okušao se i u proizvodnji rikole koju u cijelosti proizvode za poznatog kupca u Zagrebu. Sto grama svježih listova rikole u sebi sadrži svega 25 kalorija, ali zato sadrži mnoge značajne fitospojeve, antioksidanse, vitamine i minerale koji su neizmjerno važni za zdravlje.

-Tijekom godine rikolu sadimo 4 do 5 puta, a u svakom ciklusu imamo po tri žetve, a cijena u veleprodaji je 20 kuna za kilogram. Rikola slično kao i jagode blagotvorno djeluje na više ljudskih tegoba, a nutricionisti je smatraju korisnom kod mršavljenja te kod pomlađivanja. Kao bivši nogometaš rikolu bih za konzumaciju posebno preporučio sportašima. – pojasnio je Dražen.

Dio svojih proizvoda supružnici Hižak prodaju i na ‘kućnom pragu’ u kasnijim poslijepodnevnim satima kada obavljaju berbu za slijedeće jutro na tržnici. Mnogi to već znaju i zdravim proizvodima iz proizvodnog asortimana OPG-a Vesne Hižak opskrbljuju se kod njihovih plastenika u Sigecu Ludbreškom. Kupci koji svježe proizvode kupe kod Vesne i Dražena ponovno se njima vraćaju i slijedeće godine.