U 735. epizodi HRT-ovog kviza „Potjera“ pobjedu je odnijela 24-godišnja Karla Triplat iz Ludbrega

Karla je svoje prve učeničke korake napravila upravo u ludbreškoj Osnovnoj školi nakon koje je upisala Prvu privatnu gimnaziju u Varaždinu. Tamo se, kaže, zainteresirala za književnost i jezike, ponajprije zbog odličnih profesora i njihovog pristupa učenicima te samog načina organiziranja nastave, koji se pomalo razlikuje od onoga u javnim gimnazijama jer je individualiziran. Njen interes na kraju je rezultirao i upisom na Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem trenutno studira kroatistiku.

Odmalena je voljela križaljke

Ljubav prema kvizovima kod Karle se javila već u najranijoj dobi zahvaljujući njenom ocu.- Tata je, zapravo, glavni „krivac“ za moj interes za kvizove jer me odmalena „navukao“ na križaljke i na enigmatiku uopće. Isto tako, voljela sam pratiti i TV kvizove koji su se u to vrijeme počeli emitirati.– kaže Karla. Kada tome pridodamo i njen interes za književnost i čitanje sve nam je jasno – Kako čovjek odrasta sve više shvaća koliko npr. jedan dobar roman ili novela podataka u sebi nosi, od povijesti, geografije pa sve do nekih općekulturnih pojmova poput podrijetla nekih fraza ili npr. poslovica. – dodaje.

Prvi pub kvizovi

Svoje znanje odlučila je iskušati tek 2017. godine kroz pub kvizove. – Mislim da je to jedna od najboljih stvari koja se nekako uvukla na ove naše prostore. Mnogo naučiš, a istovremeno i preispitaš samoga sebe i koliko zapravo znaš. – komentira Karla.

Godinu kasnije prijavila se i u popularnu „Potjeru“ u kojoj se, s još trojicom kandidata, okušala u srazu s „lovcom“ Dejanom Kotigom. Snimljenu epizodu imali smo prilike vidjeti početkom godine na malim ekranima.

Karla je nastupila kao druga po redu, a u brzopoteznim pitanjima skupila je tek tri točna odgovora, odnosno 10.500 kuna. – Ono što mi gledamo na televiziji samo je jedna vrlo kratka verzija „Potjere“. Najprije je tu sama priprema kandidata, tonske probe, probe u brzopoteznim pitanjima te na ploči kao i završna potjera, a sve to potraje i više od sat vremena jer se ipak radi o četvero ljudi. Moj problem je bio taj što prvo pitanje nisam čula, kao ni podosta pitanja na koja nisam dala odgovore, što zbog treme, što zbog činjenice da fizički neke dijelove pitanja stvarno ne čujete, bilo to zbog brzine čitanja ili naglašavanja nekih riječi u samome pitanju. Mislim da me najviše od svega iz takta izbacilo to što je prvi natjecatelj ispao i postala sam kapetanica ekipe, a nitko od nas se tome nije nadao jer smo na probama imali gotovo 100 postotan učinak.- prisjeća se.

Prvi dojam odmah je odlučila popraviti hrabro uzevši višu ponudu na ploči. Zahvaljujući zavidnom znanju uspjela je pobjeći lovcu, za razliku od ostalih kandidata.  Ostala je jedina u završnoj potjeri u kojoj je dala čak 12 točnih odgovora, odnosno skupila ukupno 13 koraka prednosti pred lovcem. To je ujedno i jedan od boljih rezultata u ‘Potjeri’ uopće.

Kotigi je lov odlično krenuo, točno je odgovorio na prvih šest pitanja. Potom je uslijedilo nekoliko netočnih odgovora te u konačnici pad koncentracije. Karlina prednost bila je nedostižna. -Mislim da je Karlina pobjeda uistinu zaslužena i nemam nikakvih zamjerki. – na kraju kviza poručio je Kotiga.

Napomenimo samo kako je vrlo teško individualno pobijediti lovca jer svi oni imaju zaista veliko znanje.

– Prvih nekoliko sekundi nisam ni bila svjesna činjenice da sam uspjela pobijediti jer sam u jednom trenutku prestala gledati u ekran na kojem se lovčevo vrijeme odbrojava, ponajviše zato što sam očekivala da će na zadnje pitanje znati odgovor i da će ubrzati tempo nakon toga i bez problema stići mojih 13 koraka. Tek kad sam vidjela osmijeh na licu voditelja shvatila sam da sam osvojila 50 000 kuna. Osjećaj je uistinu odličan, pogotovo kada ne očekujete pobjedu. Mješavina sreće i nevjerice. – kaže „kapetanica Karla“.

Sretnu vijest prvo je javila roditeljima i dečku. –Moram priznati da je mama ostala bez riječi kad sam joj javila, a i tata je bio presretan. – prisjeća se.

Putovanje s dečkom i odlazak na Novi Zeland

Dio osvojenog novca će, kaže, definitivno iskoristiti za putovanje koje s dečkom planira već nekoliko mjeseci, a dio će ostaviti kako bi sljedeće zime par tjedana provela i na Novom Zelandu. Ostatak će staviti na već postojeću štednju. – Naravno, neću propustiti ni priliku za jedan pošteni shopping. – zaključuje mlada ludbrežanka.

„Htjela bih svima koji razmišljaju o prijavi na Potjeru poručiti kako nemaju što izgubiti i da bi svakako trebali probati. Nije ništa strašno, ekipa koja sprema natjecatelje je odlična, imaju mogućnost upoznavanja novih ljudi, a snimanja su uistinu i zabavna. Uostalom, u jednom se snimanju izvrti pedesetak pitanja, što je odlično za svakog kvizaša jer ima priliku naučiti i nešto novo. Sve u svemu, iskustvo je odlično i uvijek postoji mogućnost da kući odete bogatiji, i znanjem i novcem.“