Odlukom Stožera civilne zaštite RH o poseban način rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 dopušten je rad prodajnih mjesta na tržnicama koje su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori i na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnice.

Brojne tržnice diljem zemlje već su otvorile svoja vrata, a sutra će to učiniti i ludbreška pridržavajući se svih propisanih uputa.

Pored mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno će se osigurati i ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora će se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Uz to ponuđači će od kupca biti odvojeni zaštitnim pregrada kako bi se ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača. a biti će postavljeni i punktovi za dezinfekciju ruku.

Lokalni OPG-ovci tako će ponovno dobiti priliku vratiti se na svoja distribucijska mjesta i kupcima izravno ponuditi svoje proizvode u standardnom radnom vremenu tržnice, srijedom i subotom.

– Zadovoljni smo odlukom o otvaranju rada tržnica i sutra se vraćamo na svoje prodajno mjesto. U ovom periodu u kojem tržnice nisu radile oglašavali smo proizvode putem „Ludbreškog placa“ i vršili prodaju na kućnom pragu, a po potrebi i dostavu. Imamo svoje stalne kupce tako da ne možemo reći da je prodaja stala, ali zasigurno će sad situacija biti nešto bolja. – zaključuju u OPG-u Lastavec koji se primarno bavi proizvodnjom bučinog ulja i ostalih proizvoda od buče.