);
Po blatu se u polje ne može

Po blatu se u polje ne može

Društvo za biološko-dinamičko gospodarenje ‘Život’ Ludbreg vodi Nada Ivanić iz Čukovca. Članovi društva ‘Život’ u srpnju ove godine veoma su uspješno uprizorili žetvu pšenice na starinski način jer se u polje, zbog suše koja je tada vladala, svakako moglo. No, već drugu godinu zaredom vrijeme za berbu kukuruza na starinski način nije bilo naklonjeno.  Naime, prve listopadske subote tijekom noći padala je kiša i cijeli tjedan prije toga, a po blatu se u polje ne može. Ipak okupljanje ‘berača’ bilo je kod društvenog doma u Čukovcu gdje su bile izložene prigodne rukotvorine.

-Članice udruge Život i članice Crvenog križa Čukovec pripremile su hranu na način kako se i nekad pripremala za težake u polju. Hrana se trebala u košarama prenijeti u polja kukuruza gdje je bilo planirano uprizorenje ručne berbe kukuruza u plahte, rezanje kukuruzovine srpovima, vezanje snoplja i pravljenje stavica, a ‘težaci’ su trebali ručati na polju baš kao što se to i nekad radilo. Planirali smo ići konjskom zapregom, ali previše je blata na poljskim putevima. Ipak, zadovoljna sam što smo odradili polovicu planiranog programa jer po povratku u društveni dom imali smo natjecanje ‘Tko će brže, tko će bolje’ u ručnom kominjaju (ružđenju) kukuruza. Također, u zabavnom dijelu programa imali smo izložbu radova od komušina i drugih rukotvorina, degustaciju starih jela Podravine, tombolu, a imamo i nagrade za pobjednike te zahvalnice za sve sudionike – rekla je Nada Ivanić, predsjednica udruge Život.

Na upriličenom događaju bilo je prisutno oko 100 ljudi jer su se odazvali članovi triju udruga s velikim brojem članstva i to: Kulturno umjetnička udruga Potkalnički kraj Križevci, Pjevački zbor Slavuj Kalnik i Udruga 40+ iz Varaždina.

-Udruga 40+ iz Varaždina djeluje dvije godine i broji 115 članova. Sastajemo se svakog petka u društvenom domu u Biškupcu, a k nama na druženje dolaze bračni parovi i samci čak iz drugih županija. K nama dolaze na druženje i oni koji nisu naši članovi. Ovdje nas je došlo 28 i dobro se zabavljamo, a neki su se snabdjeli i domaćim kobasicama – rekla je Marija Jagoda Solar, predsjednica Udruge 40+.

Ovaj događaj vrijedan pažnje uglavnom privlači ljude treće životne dobi koji se uz druženje prisjećaju dana bez mobitela i društvenih mreža kada se radilo fizički napornije, ali živjelo društvenije. U tom duhu kratak prigodni govor održala je i izaslanica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Brankica Kovaček. Tajnica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Herceg poslala je OPG-ovima elektroničkim putem pismo pa je tako interes za sudjelovanjem iskazao OPG Tomašić iz Belice. Interes za njihove proizvode je bio velik pa su prodali sve dopremljene količine domaćih kobasica i lovačku salamu proizvedenu bez nitrita. Organizatorice berbe kukuruza na starinski način bile su sretne što je dio planiranog programa održan i što njihov trud oko pripreme ovog događaja nije bio uzaludan.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content