Dvije ‘Crazy Hill’ plesne skupine koje djeluju u okviru KUD-a Anka Ošpuh sudjelovale su na velikom plesnom natjecanju Inter Dance Fest u Sarajevu. Festival je održan od 1. do 4. travnja, a osim domaćina sudjelovale su plesne skupine iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Italije, Austrije, Rumunjske, Mađarske i Bugarske. Tjedan dana kasnije članovi naše redakcije posjetili su plesačice i njihove voditeljice na treningu u maloj dvorani OŠ Ludbreg.

-Naše plesne skupine osvojile su tri prva mjesta, jedno drugo i jedno treće mjesto te su se kvalificirale za Svjetsko prvenstvo koje se održava u glavnom gradu Sjeverne Makedonije u Skopju. Osim toga dobili smo pozive za nastupe u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori. Vratili smo se umorni, ali ponosni na svoje izvedbe, djeca su jako zadovoljna kao i njihovi roditelji, a i Grad Ludbreg može biti ponosan na nas – rekla je Ana Katalenić, voditeljica starije plesne skupine Crazy Hill.

Uz Anu plesne koreografije pripremala je i njezina mlađa sestra Ivana te sin Filip koji se već odlučio za svoj životni poziv.

– Nakon srednje škole dvoumim se između dviju želja,  studirati matematiku ili plesnu pedagogiju. Ples mi se ‘uvukao pod kožu’ jer plesao sam još prije rođenja odlazeći na probe plesnih grupa u maminom trbuhu. Vjerojatno će ljubav prema plesu prevagnuti jer mi se čini da plesne skupine uživaju plešući moje koreografije – rekao je Filip Katalenić.

U okviru KUD-a Anka Ošpuh djeluje sedam plesnih skupina u kojima plešu djeca od tri godine na dalje, a članarinu plaćaju u gotovo simboličnom iznosu. U taj iznos, koji će se vjerojatno morati povećati, uključena su najmanje četiri treninga, a osim toga iz te članarine financiraju se putovanja na nastupe, kostimi i još puno toga što je potrebno da bi se moglo nastupati. Naravno da samo ta sredstva nisu dostatna pa je pitanje hoće li Crazy Hill plesne skupine ‘vidjeti’ Sjevernu Makedoniju iako su se na svjetsko prvenstvo plasirale. Trenutno provode uskrsni projekt u kojem za svaku donaciju od najmanje 100kn donator dobije ‘Aninog anđela’. Svi novci koje skupimo idu djeci za plesne kostime. Plesačica s vjerojatno najduljim stažem, sada članica starije skupine Crazy Hill-a, Jana Horvat će plesati i dalje bez obzira hoće li se u Skoplje ići ili ne.

-Plešem već sedam godina od drugog razreda osnovne škole, a sada sam pri kraju osmog razreda. Članica sam starije Crazy Hill skupine u kojoj osim učenica šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole plešu i cure koje pohađaju prvi, drugi i treći razred srednje škole. Treninge imamo uglavnom utorkom, a prije natjecanja još i subotom. Uživam plešući i ovdje sam stekla puno prijateljica: Helenu, Karlu, Paulu – rekla je Jana Horvat, članica starije skupine Crazy Hill.

Tijekom godine u nekoliko navrata primaju se novi članovi u plesne grupe KUD-a Anka Ošpuh. Iako prevladavaju djevojčice zamijetili smo i par dječaka koji, iako su polaznici mlađih plesnih skupina, dolaze na treninge Crazy Hilla i već znaju plesati dijelove koreografija koje nisu nimalo jednostavne. Kada bi bile jednostavne ne bi bile pobjedničke pa zaključimo ovu priču stihovima Parnog valjka: ‘Sve je lako kad si mlad, svako odijelo dobro ti stoji, baš svaka rana manje boli’. A mogli smo završiti i drugačije: treniraju, plešu, pobjeđuju, vesele se, uživaju = plesne skupine KUD-a Anka Ošpuh Ludbreg.