Druge lipanjske subote udruga ‘Ludbreška vinska cesta’ proslavila je devetu godišnjicu postojanja vinske ceste. Već tradicionalno organiziran je sada već 5. po redu Vinski maraton koji je trajao od 14 pa sve do 19 sati. Vinske putovnice su kao i lani imale cijenu od 70 kn, a na Ludbreškoj vinskoj cesti bili su otvoreni sljedeći objekti: Restoran/kušaonica Arabela, Vinski podrum Makar, Vinska kuća Kirić, Vinarija Stručić i Agroturizam Kežman.

-Ove godine imali smo najviše posjetitelja na Vinskom maratonu jer su nam autobusom pristigla 52 Mađara. Radi se o organiziranoj grupi vinoljubaca koje je predvodio naš ‘hrvatski Mađar’ Lajos Vlasics. Ove godine nudili smo četiri vrste vina i to: žuti muškat, manzoni bijeli, rajnski rizling i poštenjak. Osim toga nudili smo hladne nareske i jagode. – rekao je Marko Makar, vlasnik Vinskog podruma Makar.

-Za promjenu, mi smo kao novost ove godine imali u gostima Žene iz Centra svijeta koje su predstavile svoje rukotvorine. Napravili smo izložbu meda kojeg je ove godine, zbog vremenskih neprilika, znatno manje nego inače. Osim toga, odlučili smo napraviti jednu malu atrakciju i postavili izložbu starih gramofona i gramofonskih ploča. Tako su posjetitelji mogli uživati u starim pjesmama s vinilskih ploča. – rekla je Sonja Kirić, domaćica Vinske kuće Kirić.

Da bi postali sudionikom Vinskog maratona trebali ste kupiti vinsku putovnicu s kojom ste dobili startni broj, čašu s torbicom oko vrata, mogućnost kušanja do tri vrste vina u svakoj vinskoj kući i sudjelovanje u nagradnoj igri. Uvjet za nagradu u igri bio je sakupiti svih 5 potvrda kao dokaz da ste obišli sve otvorene objekte na vinskoj cesti, a nagrade su bile butelje vrhunskog vina.

-Moje ime je Neven Makar i na vinskom maratonu sam po drugi put. Ovdje sam s curom Inom i s društvom te smo obišli tri vinske kuće. Sva vina su odlična iako mi preferiramo slatka vina kao što je žuti muškat. Hladni naresci su raznovrsni i svatko može za sebe nešto izabrati. Bili smo na početku i u Trsekovom podrumu gdje se nažalost nudio samo Poštenjak (70% graševine, 20% chardonaya i 10% sivog pinota), a možda ne bi bilo loše da su i tamo ponudili još neke vrste vina.

Završetak vinskog maratona organiziran je kod kipa Svetog Vinka gdje je održan zabavni program uz glazbu s laptopa i degustaciju goričkih delicija. Saznajemo da je vinski maraton prošao bez prometnih nezgoda jer su se vozači očito pridržavali pravila: ‘Ne vozi dok piješ da ne zliješ’.