);
Petarde u Hrvatskoj od danas zakonom zabranjene

Petarde u Hrvatskoj od danas zakonom zabranjene

U Hrvatskoj su od danas petarde zabranjene zakonom. Naime, na snagu je stupila zakonska zabrana prodaje i upotrebe petardi i redenika kategorija “F2” i “F3”.

Ovime se potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

Kako stoji u obrazloženju Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, do promjene zakona došlo je radi zaštite života i zdravlja osoba mlađih od 18. godina odnosno djece, koja su najčešće ozlijeđene od tih sredstava. Takvim zakonskim rješenjem smanjit će i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o čemu su tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale udruge i brojni građani.

Ovom se izmjenom Hrvatska pridružila brojnim zemljama Europske unije gdje su petarde zabranjene – Austrija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Litva, Nizozemska, Slovenija, Švedska i Švicarska.

Prodaja sve ostale dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 bit će dozvoljeno prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama oružja i streljiva koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Upotreba ove vrste pirotehnike bit će dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content