Nakon dvije godine Ludbrežani ponovno imaju novog župnog vikara. Naime, Mislava Mikaca iz Jalžabeta zamijenio je Petar Krašek iz Ivanca.

-Radostan sam što vas mogu pozdraviti na ovaj način kao novi župni vikar Župe Presvetog Trojstva. Svoje djetinjstvo proveo sam u šesteročlanoj obitelji oca Mladena i majke Spomenke, uz dva brata i sestru uvijek je bilo živo i veselo. Tamo sam pohađao i osnovnu školu, nakon koje sam otišao u sjemenište i pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti na Šalati u Zagrebu. Nakon položene mature upisao sam Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, na kojem sam diplomirao 2020. godine. Iste sam godine, po rukama Mons. Bože Radoša, varaždinskog biskupa zaređen za đakona. Đakonski praktikum vršio sam u župi Svetog Ilije Proroka u Svetom Iliji gdje sam mnogo toga naučio od svog mentora preč. Izidora Fereka. U toj župi sam boravio devet mjeseci kada sam zaređen za svećenika Varaždinske biskupije u lipnju ove godine – rekao je Petar Krašek.

Nakon slavlja mlade mise, koja je bila ove godine na spomendan Svetog Antuna Padovanskog, Petar je imenovan na službu župnog vikara u Ludbregu.

-Ovdje sam stigao dan nakon svetkovine Velike Gospe i mogu reći da sam jako lijepo primljen i da se osjećam veoma ugodno u ovoj župi. Župljani su veoma srdačni, susretljivi gostoljubivi i puni razumijevanja. Ova župa je veoma dinamična i bogata pastoralnom djelovanjem za što je zaslužan dugogodišnji župnik Župe Presvetog Trojstva i upravitelj Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, Mons. Josip Đurkan. Tijekom godine mnogi hodočasnici iz Hrvatske i inozemstva dolaze u Ludbreg kako bi se pomolili pred relikvijom Predragocjene Krvi Kristove koja je neprocjenjiv dar za svakoga od nas. Imao sam priliku posjetiti Ludbreg još kao dječak sa svojim roditeljima, jer je u našoj obitelji bilo uobičajeno hodočastiti u Ludbreg za dane Svete Nedjelje. Također, godinama sam kao bogoslov dolazio pomagati oko organizacije za dane proštenja pa mogu reći da mi je ovo mjesto priraslo srcu, da me vežu lijepe uspomene i da se ovdje ugodno osjećam – završio je Petar.

Hvala ti Isuse što si naš došao ljubiti bezuvjetnom ljubavlju

Dragi vjernici, dragi Ludbrežani osvrnimo se na ovo vrijeme koje nas vodi prema svetkovini Božića, malog Boga koji dolazi među nas u liku djeteta. Rođenje djeteta je nešto najljepše što se može dogoditi u životu, to je nešto veličanstveno, nešto što mijenja sve. Pokreće naše živote, daje nam snagu nadići razne teškoće i probleme u životu. Rođenje djeteta je velika radost koja ostavlja dojam da ništa drugo oko nas ne postoji. Toga dana slavimo Kristovo rođenje. Velika je radost prisutna u našim srcima dok su nam pogledi uprti u maloga Boga – Božića. Zvijezda je pokazala put, obasjala nam je mjesto gdje se rodilo malo djetešce. Nijedan kršćanin ne smije ostati ravnodušan na tu radosnu vijest, na tu vijest spasenja, već trebamo radosno širi tu vedrinu, tu toplinu koju osjećamo u našim srcima, pokazujmo svojim životima da se danas dogodilo nešto posebno, da se danas utjelovio Bog koji će nas sve otkupiti, po kojem ćemo se svi spasiti.

Od dana Kristova dolaska sve se mijenja, više ništa nije isto. Prije Isusova rođenja Bog nam je progovarao po ocima i prorocima, u ove dane kako kaže Sveti Pavao, progovara nam u Sinu. Cijelo čovječanstvo čekalo je na dolazak otkupitelja – Mesije i sada je konačno došao, radi nas ljudi i radi našega spasenja. Ključ razumijevanja Božića jest vjera u Isusovo utjelovljenje, da je došao od Boga poslan da nas spasi. Radi mene se rodio, radi svakoga od nas. Božić je prilika koja nam pruža da se svake godine nanovo rodimo iznutra, da u njemu pronađemo snagu kojom ćemo se oduprijeti svakoj kušnji. Isus se rodio za nas i time nam daje primjer ljubavi, primjer koji trebamo svojim životima slijediti, da ljubimo jedni druge, da praštamo jedni drugima. Upravo je to put spasenja – ljubav. Slušajući evanđelje na dan Božića i promatrajući jaslice upitao sam se zašto je Isus rođen u tolikom siromaštvu, neprihvaćen, u jednoj štali, kad je imao priliku roditi se u raskoši, bogatstvu kao pravi kralj, kralj nad svim kraljevima?

Upravo se tu nalazi snaga, kada se rodi dijete ono je slabo i krhko, tako dolazi i Isus, kao malo i slabašno dijete, rođeno za mene, tebe, za svakoga od nas. Da time poruči kako se rodio za siromašne, za one na rubu društva, za odbačene za slabe i neprihvaćene. Draga braćo i sestre, dok promatramo ovaj čin ljubavi prema nama recimo u svojim srcima: Hvala ti Isuse, hvala ti što si došao na ovaj svijet, što si došao ljubiti bezuvjetnom ljubavlju. Danas često zaboravljamo na pravi smisao Božića, uvijek se pojavi neko prolazno blještavilo koje nam odvrati pogled s vječnog svjetla. Ove godine to čini jedan nepozvani gost koji se, poput kradljivca, ušuljao u našu okolinu, u naše domove i naše obitelji.

Uočimo kako jedan mali virus ima moć zaustaviti cijeli svijet, no u Božićnom evanđelju vidimo kako jedno malo dijete ima moć pokrenuti ga, spasiti ga. No, mogu li nam izazovi današnjeg vremena doista ukrasti Božić? Mnogo nam je toga već oduzeto no vjeru i ljubav u našim srcima, dar kojim nas i ovog Božića daruje Bog, ne može se ukrasti. Ljubav, pažnja, praštanje, sreća sve su to osjećaji koje iskazujemo jedni drugima, na Božić nam to pruža ovo malo novorođenče i daje nam snagu da možemo i ova vremena prebroditi. Zagledajmo se i ove godine u jaslice, zastanimo pred njima, pomolimo se. Unesimo tu toplinu u naša srca, naše odnose, u našu okolinu, naše obitelji. Svima vama i vašim najmilijima od srca želim Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu! Petar Krašek