);
Pet godina ludbreške Zadruge

Pet godina ludbreške Zadruge

U pet godina postojanja Poljoprivredna zadruga „Ludbreški kraj”, prema riječima Marijana Makara, voditelja Zadruge ispunila je svoja očekivanja. Iako ističe da početak nije bio jednostavan cilj je ostvaren.

– Okupili smo poljoprivrednike našega kraja male poljoprivredne proizvođače, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su poznata po proizvodnji i po radu u polju ali nažalost i nedovoljno cijenjena za isti. Sve one koji mukotrpno rade da bi proizveli svjež i zdrav poljoprivredni proizvod bez kojeg mi danas ne možemo, a za koji su oni premalo ili uopće nisu plaćeni – objašnjava Makar.
Dodaje kako je zadrugu osnovalo 12 zadrugara, a danas broje 55 članova, a uz to surađuju s preko 20 kooperanata.

– Ne prisiljavamo poljoprivrednike da se učlane u zadrugu i ostavljamo otvorenu mogućnost suradnje i bez članstva. U početku nismo imali ugovorene poslove, ali zahvaljujući viziji koju smo imali osiguravamo siguran otkup proizvoda naših poljoprivrednika i poštenu cijenu za te proizvode – kaže Makar.
Poznato je da su uspješnu suradnju ostvarili s najvećom prehrambenom tvrtkom u RH, Podravkom d.d., čiji su predstavnici pokazali interes za organizaciju kooperacije povrća na našem području te ugovorili proizvodnju krastavaca kornišona i rog paprike. Prošle godine zadruga je isporučila je 89,5 tona paprike, 47,1 tona krastavaca kornišona, 58,3 tone patlidžana te 1,5 tonu ljutih i slatkih feferona – što znači gotovo 200 tona povrća.- Uz otkup i prodaju voća svih ovih godina, nakon dugo vremena, a na zahtjev naših poljoprivrednika, prošle godine smo na ludbreškom području pokrenuli i proizvodnju heljde. Zadruga svake godine raste, svake godine u zadrugu se upisuju novi članovi te ono najbitnije svaki član zadruge zna zbog čega radi i da će mu se trud isplatiti – objašnjava Makar.

Sredinom veljače održan je sastanak s predstavnicima Podravke d.d. iz Koprivnice i dogovoren siguran otkup po unaprijed poznatim cijenama za 50 tona krastavaca, 150 tona paprike i 80 tona patlidžan. Za sve proizvođače osiguran je kompletan repromaterijal za proizvodnju i sjeme, organiziran je transport proizvedenog povrća te je isplaniran i dogovoren otkup na dva otkupna mjesta sa svom potrebnom opremom i infrastrukturom.

-Nažalost vremenske prilike barem sada u početku nam ne idu na ruku ali nadamo se da će se i to posložiti kako bismo potpisan Ugovor s Podravkom ispoštovali do kraja – kaže Makar.
Početkom ove godine poljoprivrednike su također nastojali potaknuti na modernizaciju svojih poljoprivrednih gospodarstava kroz digitalizaciju pomoću AGRIVI softvera.

-Svi mi u zadruzi trudimo se pronaći rješenja kako bismo poljoprivrednicima olakšali proizvodnju, vođenje poljoprivrednog gospodarstva, osigurali lakšu prodaju proizvoda i tome slično. Upravo stoga smo krajem prošle godine krenuli u ispitivanje poljoprivrednika o interesu za uključivanje u digitalizaciju poljoprivrede. Na temelju njihovih pozitivnih mišljenja krenulo se u nabavu Agrivi softvera. Riječ je zapravo o aplikaciji za poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gospodarstava koje omogućuje cjelokupno upravljanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, optimizaciju i organizaciju svih procesa. – naglašava Makar.

Uz Agrivi softver, između ostaloga poljoprivrednici mogu saznati kolika je zarada od svake poljoprivredne sorte, kada i kojim sredstvima tretirati nasade te dobiti upozorenje o pojavi tuče i čitav niz korisnih informacija. Omogućuje praćenje vremenske prognoze na razini 3-godišnje povijesti, alarmira u slučaju pojave štetnika i bolesti kulture te izrađuje napredne izvještaje i analize uz pomoć kojih ostvarujete više prinose, manje rizike i veći profit. Osim toga, uz aplikaciju Agrivi možete i analizirati podatke za određeno razdoblje na određenim kulturama i podnebljima. Tako, primjerice, možete opažati uzorak pojave određenih štetočina te će vas aplikacija upozoriti kada analiza pokaže da bi se opet mogli pojaviti kako biste na vrijeme mogli zaštititi biljke.

-Agrivi softver koristi se u više od 100 država svijeta, a da je proizvod stvarno dobar pokazuje i naših 30 poljoprivrednih gospodarstava koji su ga odlučili isprobati i koristiti i na taj način unaprijediti svoje poljoprivredno gospodarstvo – ističe Makar te dodaje kako su nedavno započeli i suradnju s Agronomskim fakultetom.

– Svi znamo da uporaba sredstava za zaštitu bilja osigurava učinkovitu zaštitu poljoprivrednih usjeva uz kvalitetan i visok prinos. Bez primjene pesticida štetočine bi uzrokovale gubitak od 70 posto prinosa. Isto tako znamo da uporaba različitih kemikalija u poljoprivredi ima brojne negativne posljedice na okoliš, sigurnost hrane te na zdravlje ljudi i životinja. Veliki problem dugogodišnje primjene kemijskih sredstva u zaštiti bilja je i razvoj rezistentnosti kod velikog broja ekonomski važnih štetnih organizama, kao i sve više zabrana primjene pojedinih djelatnih tvari zbog njihovih nepovoljnih toksikoloških svojstava. Proizvođači imaju sve manje učinkovitih kemijskih rješenja u zaštiti poljoprivrednih kultura od štetnih organizama. Upravo iz tog razloga stupili smo u kontakt s timom s Agronomskog fakulteta, naziva „GoGreenOzonator“ (GGO3) koji se sastoji od tri člana. Asistentica i voditeljica tima Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr.,; doc. dr. sc. Darija Lemić (Zavod za poljoprivrednu zoologiju) i Pave Ninčević, univ. bacc. ing. agr., student MS studija fitomedicina, intenzivno rade na razvoju inovativnog i „zeleno“ prihvatljivog rješenja za pravovremeno i ciljano suzbijanje štetočina primjenom ozona, uz uporabu obnovljivih izvora energije i Machine Learning sustava – kaže Makar.

Mogućnost primjene ozona (O3) u poljoprivredi istražuje se proteklih 20-ak godina. U količinama većima od 2 ppm dokazano učinkovito suzbija bakterije, viruse, gljive i brojne kukce. U plinovitom stanju se uspješno koristi kao alternativa metil bromidu u fumigaciji uskladištenih proizvoda, žitarica, hrane i tla. Otopljen u vodi ne pokazuje toksičnost za okoliš jer se u normalnim uvjetima raspada na kisik za samo 30 minuta, ne ostavlja rezidue i nisu zabilježeni štetni utjecaji na zdravlje čovjeka ili životinja. Zbog navedenih karakteristika prikladan je za uporabu u integriranoj i ekološkoj proizvodnji. Navedeni tim radi na razvoju prototipa uređaja te su za važnost rješenja i inovativni pristup koji nude primili mnogobrojne domaće ali i međunarodne nagrade.

– U dogovoru s njima omogućit će se našim poljoprivrednim proizvođačima da uređaj testiraju, da pomoću njega u svojim staklenicima i plastenicima pravovremeno i ciljano suzbiju štetočine, te da ga ukoliko se pokaže uspješan u budućnosti koriste. Prošle se godine Republika Hrvatska s potpisanim Europskim zelenim planom obvezala na pridržavanje njegovih mjera. Mjera „Od polja do stola“ do 2030. godine nalaže smanjenje uporabe kemijskih pesticida za čak 50 %. Integracija ekološki prihvatljivijih „zelenih“ rješenja i modernih tehnologija, nedvojbeno je budućnost poljoprivrede čega smo mi u zadruzi i svjesni tako da se veselimo ovoj budućoj suradnji s ovim timom – objašnjava Makar te zahvaljuje Gradu Ludbregu čijom je inicijativom zadruga i osnovana.

– Ne samo da je Grad Ludbreg inicirao osnivanje poljoprivredne zadruge prije 5 godina nego je i svaki dobar projekt u tom razdoblju podržao na sreću nas i naših poljoprivrednih proizvođača. Siguran sam da će se odlična suradnja između Grada Ludbrega i PZ Ludbreški kraj nastaviti i u budućnosti. Ono što moram naglasiti, poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj je prerasla svoje trenutne okvire i moramo razmišljati o širenju. Skladište nam je premalo, zajedničke strojeve ne možemo kupiti jer ih nemamo gdje držati, otkupe moramo održavati na dvije lokacije, nedostaju nam radnici u sezoni a želja nam je i zaposliti jednog agronoma koji će poljoprivrednicima biti na raspolaganju tijekom cijele godine. O svemu tome je bilo riječi na skupštini zadruge ove godine i svi mi smo svjesni toga. Upravo iz tog razloga ovih dana krenuli smo s pripremom dokumentacije za Ministarstvo poljoprivrede za priznavanje proizvođačke organizacije kako bismo se kasnije mogli prijaviti na natječaj za provedbu Podmjere 9.1. „Uspostava grupa i organizacija proizvođača u poljoprivrednom i šumarskom sektoru” – provedba tipa operacije 9.1.1. „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukoliko uspijemo u povlačenju tih sredstava, a vjerujem da hoćemo, omogućit ćemo da naša zadruga koja je danas važan čimbenik u razvoju voćarstva i povrtlarstva u našem kraju sutra oslonac poljoprivrede u sljedećim godinama i to ne samo u našem kraju već i šire – zaključuje Marijan Makar i poziva sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače da se slobodno jave u Zadrugu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content