);
Pedesetak haikuista danas se okupilo u Ludbregu, ovogodišnji Haiku zbornik najbogatiji do sada

Pedesetak haikuista danas se okupilo u Ludbregu, ovogodišnji Haiku zbornik najbogatiji do sada

Druga lipanjska subota u Ludbregu već je tradicionalno bila rezervirana za Haiku susret. Pedesetak zaljubljenika u haiku okupilo se u dvorcu Batthyany gdje je održano predstavljanje novog 26. Haiku zbornika u koji je uvršteno 550 haikua.

Na ovogodišnji natječaj javilo se ukupno sto sedamdeset dvoje autora iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Njemačke i Poljske, Crne Gore, Italije i Sjeverne Makedonije, te Brazila, Filipina, Gane, Grčke, Indije, Kanade, Rumunjske, Trinidada i Tobaga. Dvojica autora deklarirala su dvojne pripadnosti: Austrija/Hrvatska i Srbija/Kanada.

– Ono što je posebnost ovog zbornika je da je postao relevantan na svjetskoj razini i da je pisan na hrvatskom i engleskom jeziku dakle, dvojezičan je. Što se tiče broja pristiglih haikua na natječaj on iznosi rekordnih 928 haikua, od čega smo u zbornik uvrstili 550. – istaknuo je Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ koji je ujedno i izdavač Haiku zbornik.

Sve pristigle haikue pročitali su urednici Alenka Zorman i Boris Nazansky koji su potom napravili i odabir.

– Pjesnici dolaze i odlaze, haiku ostaje. Ostaje i Ludbreg, kao stjecište, okupljalište, središte haiku svijeta ovoga podneblja, zemljovidna točka koja je za haiđinski globus veća od onih kakve označuju velegradove. Ulaskom u novo razdoblje, nakon četvrt stoljeća predanosti haikuu naslijeđene od Zdenka Oreča, dobroga duha grada Ludbrega i ludbreških susreta, suočavamo se s cvatom kakav raslinje daje samo na plodnim tlima. Ovogodišnji zbornik je najbogatiji zbornik do sada. – ističe Boris Nazansky.

Osvrćući se na proteklih 26 godina haiku susreta evidentno je da je Ludbreg kao centar svijeta zaslužio primat središnjega grada haiku pjesništva koji je prerastao lokalne okvire te doživio međunarodnu reputaciju što iz godine u godinu potvrđuje sve više eminentnih haiku pjesnika koji se javljaju iz najpoznatijih zemalja svijeta koje cijene haiku.

Javljaju se i na natječaj Gavran koji se već treći godinu zaredom provodi u čast i na sjećanje na utemeljitelja ludbreških Haiku susreta Zdenka Oreča Gavrana. Ovogodišnja tema bila je hobi. Pristigli odabrani haikui također su uvršteni u ovogodišnji zbornik, a s obzirom da je natječaj natjecateljskog karaktera ocjenjivao ih je hrvatski pjesnik haikua Tomislav Maretić. Prvo mjesto otišlo je u ruke Nine Kovačić, drugo mjesto pripalo je Ivanu Ivančanu, a treća nagrada otišla je u Rumunjsku Mireli Brailean.

– Drago mi je da sam i ove godine u Ludbregu na haiku susretima. Ludbreški haiku susreti posebni su po tome što uvijek imamo neke radionice, pišemo svoje haikue koje smo jedne godine i stavljali u bocu, šećemo i razgledavamo japanski vrt na Otoku mladosti. Izvanredno je to zajedništvo koje na taj način gradimo. Meni je v Ludbregu jako lepo. Nisam očekivala ovu pobjedi, ali naravno da sam sretna i zadovoljna. – istaknula je Nina Kovačić.

Na dvadeset šestim Ludbreškim haiku susretima deseti su put dodijeljene i nagrade Afrodita koju je osmislio i koju održava Mirko Varga. Riječ je o nagradi za najbolje trostihe u najšire shvaćenom žanru erotskoga haikua. Kao i svake godine dodijeljeno je jedno prvo, dva druga i tri treća mjesta.

Prvo mjesto otišlo je u SAD Leeu Gurgi, drugo mjesto pripalo je Ivanu Ivančanu i Dragutinu Hrženjaku, a treće Štefaniji Ludvig, Silvi Trstenjak i Vladimiru Ludvigu.

Po završetku susreta koji se sastojao i od tradicionalnog čitanju haikua pristiglih pjesnika, svi sudionici prošetali su do japanskog vrta na Otoku mladosti gdje je predstavljen izbor japanskih haiku pjesnika koje je odabrao Lovro Škopljanac u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content