);
Pčelarsko društvo Ludbreg u novom projektu

Pčelarsko društvo Ludbreg u novom projektu

Dolaskom hladnijih dana raste i uporaba meda i mednih proizvoda. Od davnina se zna da je med eliksir zdravlja koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek za niz bolesti. Med je proizvod koji se može pohvaliti antibakterijskim, antiseptičkim i antioksidacijskim svojstvima. Pčelarsko društvo Ludbreg itekako je svjesno svih kvaliteta meda, ali i mogućnosti koje proizvodnja donosi. Ove godine odlučili su se okušati u nečem već dobro poznatom, proizvodnji jednog od najstarijih alkoholnih napitaka – gvirca ili gverca. Napitak je to koji su pili antički bogovi Olimpa, neustrašivi vikinzi, a bio je i omiljeno piće naših slavenskih predaka koji su, posebno štujući šumska božanstva, skupljali med i vosak u lipovim šumama. Uz to već dobro poznato piće uskoro se očekuje i degustacija mednog piva.

– Uz pomoć Grada Ludbrega, a nakon dužih priprema ušli smo u još jedan projektić, a to je proizvodnja pića od meda. U ovom slučaju to je gvirc, odnosno službeno medno vino i pivo od meda. Upravo ovo drugo razvijamo prvi u Hrvatskoj, a interes za proizvodnjom iskazalo je 12 naših članova – kaže Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Kroz postupak ih je ponajprije u teorijskom, a potom i praktičnom dijelu vodio predavač doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kroz radionice zainteresirani su dobili konkretna znanja i recepte za proizvodnju medovine (vina od meda), medovače (rakije od meda), medice (likera na bazi meda), te piva s medom. Stečena znanja i savjeti se mogu primijeniti na proizvodnju i podizanje kvalitete pića koja nisu bazirana samo na medu. – Nakon teorijskog dijela uslijedio je i onaj praktični. Prvi pretok gvirca već smo napravili i sada s nestrpljenjem očekujemo degustaciju koja je predviđena krajem mjeseca. Pivo je također pretočeno i stavljeno u boce – kaže Piljak.

Riječ je naravno o craft, ili kako ga se još naziva – zanatskom pivu. Cijela proizvodnja odvija se u prostoru poduzetničkog inkubatora u Hrastovskom. – Zahvaljujući susretljivosti Grada ustupljen nam je prostor. To nam puno znači kako bismo mogli i dalje nastaviti razvijati naš program, a jedna od ideja je i pjenušac od meda – priča Piljak i najavljuje da bi u povodu Dana grada Ludbrega u suradnji s Pčelarskim društvom Čmalico iz Bednje organizirali izložbu i ocjenjivanje mednog vina. – U planu nam je daljnje razvijanje tehnologije, ovo je zasad mogli bismo reći primitivna proizvodnja. Želje i interesa za napredak ima. Kad smo prije nekoliko godina krenuli s pčelarskim turizmom ljudi su bili skeptični, ali danas imamo dva objekta na području regije Ludbreg koji su uistinu reprezentativni i time opravdavamo uložena sredstva. Imali smo i radionicu izrade kozmetičkih proizvoda, dvije supruge pčelare uspješno se time bave, a nadam se da će se netko posvetiti i proizvodnji piva, a kasnije i pjenušca iako je riječ o zahtjevnoj proizvodnji. Uz pomoć našeg predavača Marina Mihaljevića Žulja dogovoreno je da ćemo tehnološki dio obaviti na Agronomskom fakultetu – kaže Piljak i ističe kako je cilj za godinu dana stvoriti i pjenušac. Do tada valja dodatno usavršiti proizvodnju piva koje u sebi sadrži medne sorte s našeg područja, 80 posto je udio bagremovog meda, a po 10 posto lipe i kestena. Degustacija slijedi svaki čas, možda se Ludbreg uskoro upiše i na kartu proizvodnje piva.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content