);
Oživljen tradicijski običaj vezan uz žetvu pšenice

Oživljen tradicijski običaj vezan uz žetvu pšenice

Udruga „Život“ društvo za biološko – dinamičko gospodarenje otpadom početkom mjeseca bila je domaćin manifestacije pod nazivom „Zlatna žetva 2022“.

Program manifestacije organiziran je prve subote u srpnju, u razdoblju u kojem je žetva žitarica na vrhuncu, razdoblju u kojem brojni poljoprivredni strojevi nisu nikakva rijetkost.

Udruga ‘Život – Društvo za biološko-dinamičko gospodarenje’ iz Čukovca odlučila je zanemariti sva ta tehnička i mehanička postignuća i podsjetiti nas kako se nekad živjelo na selu te na taj način ostvariti svoj cilj – promovirati ekološku poljoprivredu.

Kako se ne bi zaboravilo na težak i naporan rad koji je bio svakodnevica naših baka i djedova, udruga „Život“ svojom je inicijativom oživjela tradicijski običaj vezan uz žetvu pšenice, a u tome su im pomogle prijateljske udruge –  Ludbreški konjari, Gornji grad iz Vinograda Ludbreških, Udruga samaca Koprivnica, Udruga umirovljenika općine Mali Bukovec, Udruga umirovljenika ‘Kalnički slavuji’ i Kulturno-umjetnička udruga ‘Potkalnički kraj’.

– Došlo nas je dvadesetak bez obzira na ove visoke temperature. Mi smo mlada udruga, djelujemo tek tri godine i ovo je prvi puta da surađuje s Udrugom ‘Život’. Manifestacije je uistinu hvale vrijedna, trebalo bi toga biti više. Svaka pohvala udruzi i gospođi Nadi Ivanić. Trebaju se običaji sačuvati i prenijeti na mlađe naraštaje jer naši običaji su naš identitet. – istaknula je predsjednica Kulturno umjetničke udruge ‘Potkalnički kraj’ Tanja Jambrec koja je u Čukovec stigla u pratnji svoje tamburaške i folklorne sekcije.

Tanja Jambrec
Tanja Jambrec

Vesela svita u narodnim nošnjama prvotno se u popodnevnim satima okupila ispred društvenog doma u Čukovcu, a odakle je na konjskim zapregama u dobrom raspoloženju, u pratnji tamburaša krenula put obližnjeg polja. Dolaskom na polje svi su prionuli na zadane poslove. Kosci su ručnom kosom i srpima kosili žito. Iza njih su išli oni zaduženi za vezanje žita u snopove i izradu stavica.

Po završetku posla koji se, kao i nekad obavio za vrućeg vremena, uslijedio je težački ručak. Članice udruge „Život“ pripremile su jela koja su i naše bake pripremale za takve prigode. Bilo je tu kobasica, šunke, domaćeg kruha, dizanih kolača i naravno kapljice dobrog vina.

Nakon što su se težaci okrijepili i malo zapjevali uz tamburašku sekciju Kulturno umjetničke udruge ‘Potkalnički kraj’ ponovno su se u koloni konjskih zaprega zaputili prema društvenom domu gdje je održan kulturi program za koji je bila zaslužna folklorna sekcija navedene Udruge i glumcu Udruge umirovljenika općine Mali Bukovec.

Nakon večernjeg programa za sve je sudionike slijedila rapšicarska večera koja je uključivala stara tradicionalna jela.

– Ovo je najljepše i najbogatije doba godine kada zapravo kruh dolazi na stol. Čestitam i zahvaljujem se svim vrijednim ljudima koji njeguju tradiciju i običaje koji su nekada u ovom našem kraju u ovo žetveno doba bili najvažniji. Veseli me da ovdje ima i mladeži na koju se ovakvi sadržaji trebaju prenositi. Jedino na taj način možemo očuvati tradiciju koja je u ove zadnje dvije godine zbog pandemije bila zakinuta. Ovakve manifestacije podsjećaju nas na našu mladost, na sve te odlaske u polja i prisustvovanje žetvi. – istaknula je izaslanica župana Brankica Kovaček koja je prisustvovala ovoj manifestaciji.

Brankica Kovaček i Nada Ivanić
Brankica Kovaček i Nada Ivanić
error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content