U Ludbregu je siječanj tradicionalno u znaku izložbe mladih vina koja će se ove godine održati posljednjeg petka u mjesecu, 31. siječnja, u hotelu „Crnković“ s početkom u 17 sati.

Tim povodom će se u subotu 11. siječnja od 12 do 20 sati i u nedjelju 12. siječnja od 10 do 20 sati u hotelu “Crnković” održati prikupljanje uzoraka.

Vinari na izložbi mogu sudjelovati s bijelim, ružičastim i crnim vinima, proizvedenim od jedne ili mješavine sorata. Prema stupnju kvalitete vina mogu biti stolna, kvalitetna i vrhunska.

Vinari kao uzorak mogu donijeti ukupno 3 litre mladog vina i to 3 boce po 1 litru ili 4 boce po 0,75 litara. Proizvođači koji imaju vlastite etikete mogu ih staviti na boce, a ostali moraju rukom ispisane podatke nalijepiti na boce. Svaki proizvođač mora deklarirati svoje vino kao suho, polusuho, poluslatko ili slatko. Svi prikupljeni uzorci bit će pohranjeni na temperaturi koja je propisana za pojedine sorte vina.

Uzorci će se ocijeniti prije otvaranja izložbe mladih vina, od strane stručne komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka i enologa. Svako ocijenjeno mlado vino dobiva odličje prema odluci komisije.

Za vrijeme trajanja izložbe, sva vina moći će se degustirati.

Foto: Udruga vinogradara “Trsek”