U programu ‘Ludbreg petkom’ ovog će petka gostovati afirmirani umjetnički par – Gordana Kovačić i Slaven Macolić.

Gordana Kovačić rođena je 1966. godine u Varaždinu. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1985. godine, studijski je boravila na bečkoj Akademie der bildenden Künste (u klasi Wolfganga Holleghe). Po povratku u Zagreb upisala je interdisciplinarni studij Akademije likovnih umjetnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je 1989. godine, potom je nastavila poslijediplomsko obrazovanje u Kasselu na Hochschule für bildende Kunst (u klasi Dorothee von Windheim).
Studijski je boravila u Londonu, Parizu, Bruxellesu, Amsterdamu, Rimu i Veneciji. Izlagala je na više desetaka samostalnih izložbi. Sudjelovala je na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, pri čemu valja izdvojiti predstavljanje Hrvatske na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci 1997. godine te na 24. aleksandrijskom bijenalu lijepih umjetnosti u Egiptu 2007. godine. Nagrađena je kao najbolji student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, za kiparstvo je osvojila nagradu Galerije Školske knjige, Međunarodnu nagradu mađarske županije Zale, nagradu HDLU-a te nagradu 3. zagorskog likovnog salona.

Slaven Macolić rođen je 1964. godine u Zagrebu. Svoj je kreativni razvoj započeo odrastajući u Ateljeu Brezovica. Diplomirao je u Zagrebu na interdisciplinarnom studiju Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, nakon čega je nastavio poslijediplomski studij u Kasselu u klasi profesorice Dorothee von Windheim.
Studijski je boravio u Parizu, Beču, Pragu, Veneciji, Firenci, Amsterdamu i Bruxellesu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko uglednih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada na 14. zagrebačkoj izložbi crteža i 28. zagrebačkog likovnog salona.

Ludbreškoj publici predstavit će se kroz izložbu slika i skulptura.

Gordana Kovačić predstavit će se ciklusom slika Hommage à l’Egypte koji je svojevrstan déjà vu na njen boravak u Egiptu 2007. godine, kada je zajedno s tri umjetnice predstavljala Republiku Hrvatsku na Biennalu mediteranskih zemalja u Alexandriji.

Slaven Macolić izložit će ciklus slika nazvat ‘Život je Pinocchio’. Lik Pinocchia Slavena Macolića više nije simpatični lik iz dječje literature koji svojom sudbinom diskretno širi moralni nauk, nego opsesivno ponavljana kreatura koja više ništa nema s prostodušnim svijetom malenih.

Otvorenje izložbe održat će se 29. travnja u dvorcu Batthyany s početkom u 18 sati.