Tibeti su najprepoznatljiviji element podravske i međimurske narodne nošnje. To su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom predstavlja se povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a kao neovisna suradnica im se pridružila Venija Bobnjarić-Vučković, dipl. pov. umjetnosti i etnolog, vanjski suradnik Centra za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

Na izložbi će se javnosti predstaviti građa iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec, Muzeja grada Koprivnice te Muzeja grada Ludbrega. Na dijelu građe su u proteklim godinama provedeni restauratorski i konzervatorski radovi koje su provele djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela Ludbreg. Djelatnice HRZ-a uključile su se u pripremu izložbe stručnim savjetima oko načina prezentacije i izlaganja tekstilnih predmeta te dale mišljenje i preporuke o uvjetima izlaganja u predviđenom prostoru.

Izložba se otvara 20. svibnja u izložbeno prostoru dvorca Batthyany. Otvorenju će prethoditi predavanje koje će održati kustosice Janja Kovač i Marija Mesarić s početkom u 18 sati u svečanoj dvorani dvorca.