Ove subote otvorenje samostalne izložbe Štefanije Baranašić u Varaždinu

Ove subote otvorenje samostalne izložbe Štefanije Baranašić u Varaždinu

Izložbom „Retrospektiva uz 25 godina umjetničkog djelovanja” Ludbrežanka Štefanija Baranašić obilježit će jubilej u radu s keramikom. Izložba će biti otvorena u subotu 4. srpnja u 18 sati u Galeriji K10, Kerameikon-HKU u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu.

– Prošlo je puno vremena od moje posljednje samostalne izložbe iako sam svih ovih godina bila prisutna na skupnim izložbama. Ipak, samostalne izložbe su poželjne, ali podliježu različitim uvjetima koje treba ispuniti kako bi jedan autor svoje umijeće predstavio javnosti. 25 godina stvaranja nekako je dobar motiv da sve uvjete nastojite zadovoljiti – kaže Štefanija Baranašić.

U dosadašnjih 25 godina javnog umjetničkog djelovanja umjetnica je sudjelovala na šezdesetak skupnih dok će ovo biti šesta samostalna izložba.

– Uz obilježavanje 25 godina kontinuiranog rada u keramici, tu je i mojih 70 godina života. Razmišljala sam kako bi bilo lijepo sve to zajedno obilježiti na jedan način i shvatila da nema ljepšeg načina od izložbe. Javnosti ću predstaviti presjek svog rada, a kroz dokumentaciju svega ostat će i potvrda da sam iza sebe ostavila trag – objašnjava nam Š. Baranašić.

Ludbreška umjetnica prve poduke o radu s glinom dobila je u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Ljubav prema keramici ostala je stalna, a Štefanija Baranašić znanje je nadograđivala pohađajući brojne radionice domaćih, ali i stranih stručnjaka. Štefanija i suprug Zlatko 1999. godine u Ludbregu su osnovali vlastitu galeriju ZB ART u kojoj su priređivali brojne svoje izložbe, ali i otvorili vrata i drugim autorima. U malom prostoru Galerije tako je ludbreška publika imala priliku upoznati brojne umjetnike koji su ovdje rado dolazili. Uz to, Štefanija Baranašić već dugi niz godina volontira u Udruzi „Ludbreško sunce”, a od 2007. do 2016. godine vodila je udrugu ARTUM u sklopu koje je djelovala „Mala škola keramike, crtanja i slikanja” za djecu do 15 godina starosti. Bit će svakako lijepo nakon dužeg vremena ponovo vidjeti radove ove ludbreške umjetnice koja osim što je godinama intenzivno vodila brigu o kulturnim događajima na nivou Ludbrega kroz rad u galeriji, bila je i motivator brojnim mladim ljudima na njihovom umjetničkom putu. Ima li što ljepše nego kad svoje znanje i ljubav prema umjetnosti prenosite dalje?

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content