U izložbenom prostoru dvorca Batthyany u petak, 6. prosinca, otvorena je izložba „Vlaho Bukovac / Cavtatske crtice“ u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, Galerije Klovićevi dvori i Grada Ludbrega.

Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Vlaho Bukovac (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.) središnja je ličnost hrvatske likovne moderne umjetnosti. Formirao se u klasi A. Cabanela na pariškoj École des Beaux Arts. Nakon afirmacije u Parizu, vratio se u domovinu i nastanio u Zagrebu 1894. godine, gdje je postao „dušom“ kulturnoga života, inaugurirajući moderne likovne tijekove u hrvatsko slikarstvo, poput plenerizma, divizionizma i pointilizma. Plodonosno razdoblje u kojem je Bukovac u nekoliko godina utemeljio središnje infrastrukturne komponente modernoga likovnog života završilo je njegovim odlaskom 1898. godine u rodni Cavtat, gdje je živio do 1902. godine. Nakon kratkotrajnog boravka u Beču, ostatak života proveo je u Pragu.

Izložba je posvećena dovršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na oslikanoj zastavi s prikazom sv. Nikole, koja je dio inventara pinakoteke župne crkve sv. Nikole u Cavtatu. Nastala je 1902. godine, u njegovoj cavtatskoj fazi, te je kuriozitet u autorovu stvaralačkom opusu. Zastava s prikazom sv. Nikole koju je oslikao Vlaho Bukovac povijesni je tekstilni predmet koji svjedoči o povijesti, vjerskim običajima i kulturnim dosezima lokalne zajednice, ali bez sumnje ima i nacionalnu važnost. Provedeni radovi rezultat su suradnje interdisciplinarnog tima stručnjaka koji su primjenom najsuvremenijih istraživačkih metoda, restauratorskih tehnika i etičkih načela pridonijeli njezinu očuvanju za buduće naraštaje.

U prigodi svečanog predstavljanja obnovljene zastave, izloženo je i osam cavtatskih veduta Vlahe Bukovca iz privatnih kolekcija, koje potvrđuju neraskidivu vezu jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara europske reputacije s rodnim zavičajem.

Ovu izložbu, simbolički dar Hrvatskog restauratorskog zavoda, Galerije Klovićevi dvori i Grada Ludbrega u povodu blagdana svetoga Nikole, možete razgledati od 10. do 12. prosinca u razdoblju od 16 do 18 sati.