Otvorena izložba varaždinske autorice Snježane Novotny

Otvorena izložba varaždinske autorice Snježane Novotny

Nakon što je u srpnju ove godine održala prvu samostalnu izložbu u Novom Marofu, Snježana Novotny odlučila je produžiti do Ludbrega kojeg će pamtiti kao mjesto svoje druge samostalne izložbe pod nazivom ‘Prelijevanja i previranja’.

Snježana je po struci magistra ekonomije i stručna specijalistica javne uprave. S obzirom da se radi uglavnom o uredskim poslovima morala je pronaći način na koji će izraziti svoju kreativnu stranu. U tome joj je puno pomogla književnost s kojom je oduvijek bliska, međutim njena sklonost za dodatnim učenjem i educiranjem te življenjem u umjetnosti odvela ju je do nastavljanja educiranja u području umjetnosti u Artelje sekciji Likovnog udruženja Čakovec te radionicama Hrvatskog sabora kulture.

Snježana stvara u tehnici akrilnog prelijevanja na platnu često kombinirajući akril s elementima sitnog šljunka i silikona kojima slici daje dodatni volumen. Inspiraciju za svoje radove umjetnica uglavnom crpi iz spoja prirode i mašte.

– Inače slikam apstrakcije, ali sada sam po prvi puta počela uvoditi elemente u tu svoju apstrakciju. Jesen je moja vječita inspiracija tako da su ovdje većinom slike inspirirane upravo ovim godišnjim dobom u kojem se nalazimo. Na izloženim radovima sam doista radila intenzivno. Imam naviku da si slike uvijek nekako posložim u glavi prije nego uistinu krenem slikati. Prijatelji mi se znaju smijati kad im kažem da imam 3 slike u glavi, ali mi treba vremena da ih uistinu i naslikam na platnu. -objašnjava autorica koja je u Ludbregu izložila dvadesetak novih radova.

Otvorenju izložbe koje se danas održalo u izložbenom prostoru dvorca Batthyany prisustvovao je i Mate Turić poznatiji kao Mata CROata, najistaknutiji hrvatski kipar mlađe generacije. -Samostalne izložbe zapravo potiču umjetnika da završi cjelinu. Svi mi umjetnici jako puno radimo, ali kada imamo izložbu onda se jednostavno moramo potruditi još malo više. Tako zapravo nastanu i najbolja dijela, kada se čovjek jako puno trudi i kada je u nekoj stisci s vremenom. Ono što mi se kod Snježane sviđa je upravo ta upornost. Kroz razne boje i motive, svaka njena slika priča svoju priču. Kroz slike se mogu iščitati životi svih nas, smireni i dramatični trenuci, koji nas prate u našim životima, tijekom cijele godine. Snježana se ne boji istraživanja, uranja u boje, tražeći novi put za nadolazeće trenutke, koji će doći kroz nova djela. – komentirao je njen umjetnički izričaj ovaj poznati kipar.

Za kraj napomenimo kako je izložbu otvorio ravnatelj CZKIDN Branko Dijanošić, a svojom izvedbom na električnoj gitari uljepšao Vilim Novotny. Razgledati je možete u periodu od 8. do 11. studenoga u radnom vremenu od 7 do 15 sati uz prethodnu najavu na 042/306-113.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content