U izložbenom prostoru dvorca Batthyany otvorena je izložba akrila na platnu autorice Monike Bičkei Friščić.

Izložba nosi naziv “New Earth”, a sastoji se od dvadesetak radova koji prikazuju autoričin imaginarni svijet.

– Slike su pune simbolike. To je baš moj – Monika stil. Upravo zato što nisam završila nikakvu likovnu akademiju, samouka sam, u svaku sliku dodam nešto svoje. To je zapravo neki miks nadrealizma, vizionarske umjetnosti i još pokojih elemenata. Zbog toga se one ne mogu klasificirati u jedan određeni žanr odnosno stil. – kaže tridesetogodišnja Monika Bičke Friščić.

Njeno umjetničko putovanje započelo je već u petom razredu osnovne škole u Slatini. Nastavnik likovne kulture prepoznao je njezinu sklonost slikarstvu te je učlanio u Slatinski likovni klub, gdje je bila jedini maloljetni član. Nakon završene gimnazije upisala je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Za vrijeme studiranja kao izborni kolegij pohađala je likovni kod profesora Josipa Zankia koji ju je i potaknuo da nastavi slikati.

Nakon fakulteta održala je prvu samostalnu izložbu na MMF festivalu u Baškim Oštarijama. Uslijedilo je još nekoliko izložbi na kojima je prezentirala svoje novije radove: Špancirfest 2019 i prvi hrvatski međunarodni umjetnički sajam „Art fair Zagreb“ na kojima je izlagala uz mnoga poznata lica europske umjetničke scene.

U svojim likovnim radovima autorica spaja znanje stečeno na fakultetu, tako što primjenjuje simboliku iz raznih kultura koje spaja s vlastitim imaginarnim svjetovima.

-Radim tehnikom akrila na platnu jer je vrlo zahvalna. Kad dobijem inspiraciju jako brzo moram napraviti sliku, otprilike kroz 2 -3 sata i akril je super za takvo nešto jer se brzo suši. – otkriva Monika.

Njene radove možete razgledati do 5. srpnja i to u sljedećim terminima:

Subota (4.7.) od 10 do 12 sati

Nedjelja (5.7.) od 16 do 18 sati