U izložbenom prostoru dvorca Batthyany 8. studenoga otvorena je izložba fotografija „Stare ludbreške kleti“ autora Miroslava Vađunca.

Izložba je, kao što joj i sam naziv govori, posvećena gospodarskim objektima namijenjenim isključivo u vinogradarske svrhe – kletima. Za vrijeme najvećih poslova u vinogradu su se nerijetko okupljale cijele obitelji koje su nakon napornog rada svoje vrijeme provodile upravo u kleti, te uz druženje i razonodu skretale misli sa svakodnevnih životnih briga.

Namjera autora bila je dočarati nam upravu tu nekadašnju seosku idilu koja je zauvijek protutnjala iza nas, ali se očuvalo u djelićima ludbreškog krajolika.

– Siguran sam da ste polovicu ovih kleti već vidjeli na području ludbreškog vinogorja, ali ih možda niste primijetili ili na njih obratili pažnju. Dakle, one su većinu vremena neprimjetne. Upravo iz tog razloga su glavni motiv ove izložbe, svaka od njih nosi neku priču, a samim time i dio prošlosti. Ne smiju se zaboraviti. – poručio je Miroslav Vađunec prisutnim posjetiteljima.

Izložbu je otvorio Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje „D. Novak“ u čijoj organizaciji je i održana izložba.

– Ovo je izložba fotografija starih ludbreških kleti kojih sve manje i manje ima. Mlađe generacije koje dolaze nisu toliko zainteresirane za održavanje vinograda pa samim time propada i ovakva izgradnja kleti koju smo kroz ovu izložbu na neki način željeli spasiti od zaborava. Osim fotografija izloženi su i  predmeti koje imamo u našoj Zavičajnoj zbirci, a koji također govore o tome što se sve koristilo u goricama i kletima.  – kazao je Branko Dijanošić te je potom simboličnim okretanjem izloženog klopoca službeno otvorio izložbu.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Izložbu možete razgledati sve do 14. studenoga u sljedećim terminima:

ponedjeljak (11.11.) i srijeda (13.11.) od 11 do 13 sati

utorak (12.11.) i četvrtak (14.11.) od 17 do 19 sati.