Suhi pastel. Akrilik. Ulje na platnu. Tehnike su to kojima se najviše voli koristiti ludbreška umjetnica Elvira Štabi prilikom slikanja svojih pejzaža. Upravo oni ovog vikenda krase izložbeni prostor dvorca Batthyany.

Talent ove 45 – godišnje slikarice zamijećen je već u ranim osnovnoškolskim danima, kada su njene gotovo sve slike završavale na školskom panou ili su slane na natjecanja. Slikarstvom se pak aktivno bavi zadnjih 18 godina. Svojevrsni slikarski mentori bili su joj Jurica Varga, Mladen Marčec i Radmilo Mihaljević, a na svjetskoj razini njemački ekspresionisti.

Obično stvaram pejzaže i to većinom pejzaže ludbreškog područja. Inspiraciju dobivam najčešće na putu prema Čakovcu gdje radim. Upamtim jutarnje zore i zalaske sunca i onda slikam po sjećanju. Kada sam počinjala svoje umjetničko putovanje većinom sam slikala suhim pastelom, ali evo sad prevladava akrilik mada se uvijek dobro malo vratiti u prošlost. – prilikom otvorenja izložbe kazala je ludbreška umjetnica.

Elvira sudjeluje na raznim humanitarnim likovnim kolonijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Druženje s drugim umjetnicima me obogaćuj jer meni je slikarstvo ljubav. Kad se nađemo tako na nekom druženju razmjenjujemo ideje i dobivamo nove ideje. To je također jedan segment koji utječe na naše motivacije i daljnje razvijanje ljubavi prema umjetnosti.– objašnjava Elvira.

Za svoje radove dobila je i brojne pozitivne likovne kritike.

– Meni je osobno najdraža kritika bila ona na jednoj likovnoj koloniji. Definitivno nije standardna likovna kritika, ali je meni posebno draga. Slikali smo u Paki i jedan čovjek u prolazu je sišao s traktora s kojim je prevozio drva i rekao: Ee ovo je super! To je isto dokaz da svi možemo promatrati umjetnost, naravno, svatko iz svog kuta, ali ne treba se libiti dolaziti na izložbe jer uvijek se može nešto saznati i poimati nešto novo. – kaže ludbreška umjetnica koja uz sve navedeno uspješno vodi i likovne radionice te organizira razne izložbe u sklopu Likovnog udruženja Ludbreg čija je predsjednica od 2003. godine što joj je posebno drago.

Spomenimo još kako je prvu samostalnu izložbu imala 2008. godine i od tada samostalno izlaže u umjetničkim galerijama i na raznim manifestacijama.

-Do sad sam imala dosta izložbi ovdje u Ludbregu, i skupnih i samostalnih, stoga je vrijeme za otići predstaviti se malo dalje, možda i preko granica. – najavljuje Elvira Štabi, a mi joj u tome želimo puno uspjeha.

Njenu izložbu u dvorcu Batthyany možete razgledati još danas u periodu od 17 do 19 sati i sutra, 4. listopada, od 16 do 18 sati.