);
Otvorena izložba ilustracija Josipa Generalića

Otvorena izložba ilustracija Josipa Generalića

Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ u suradnji s Galerijom Josipa Generalića omogućila je Ludbrežanima da po prvi puta razgledaju izložbu originalnih ilustracija Josipa Generalića.

Josip Generalić (1936. – 2004.), sin Ivana Generalića, začetnik je hrvatske Naivne umjetnosti, ujedno je i jedan od nekolicine slikara čije se ime smatra sinonimom hlebinskog naivnog slikarstva.

Izlagao je na više od 1000 skupnih i više od 250 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu, a o njegovom radu ispisane su mnoge stranice knjiga i zbornika. U svojem izričaju naivnog slikarstva ilustrirao je stručne i književne tekstove, pa tako i dječje slikovnice.

U sklopu ove izložbe posjetitelji imaju prilike razgledati slike Josipa Generalića koje su nastale kao ilustracije za slikovnicu ‘Bijeli jelena’, ‘Zeko u autobusu’ i ‘Maja i maslačak’. Tematski glavna slikovnica je “Bijeli jelen” koja se čita i kao lektira u osnovnoj školi.

Sjećam se kada sam kao klinac krenuo čitati slikovnicu ‘Bijeli jelen’. Djed mi je tada rekao da tekst čini pola slikovnice, a drugih 75% čine ilustracije. Kada to zbrojite, malo smo fulali onih 100%, ali ja danas mogu reći da tekst čini pola slikovnice jednako kao i ilustracije, a ovih dodatnih 25% pripisujem oku promatrača. Kada to sve zbrojite dobijete eksploziju mašte u glavi. Upravo to je i cilj ove izložbe i to je ono što želimo prenijeti na mlađe generacije. Kod starijih ljudi koji se sjećaju dana kada je slikovnica još nastajala, koji se sjećaju dana kada su je čitali, ova izložba izaziva lijepe emocije koje ih podsjećaju na djetinjstvo. Kod mladih pak želimo probuditi interes i maštu. – poručio je Ivan Generalić, unuk Josipa Generalića i voditelj Galerija Josipa Generalića.

Imali smo sreću što smo uspjeli dogovoriti da ova izložba stigne u Ludbreg. Vjerujem da nismo pogriješili i da je ona puni pogodak. Iako nije provjereni podatak, mislim da je ovo prvi puta da se dijela Josipa Generalića izlažu ovdje. Razgovarao sam s nastavnicima osnovnih škola i dogovoreno je da će učenici u grupama dolaziti razgledati izložbu i odmah će tu imati sat lektire. To nam je i bio glavni cilj, dakle da našim najmlađima prenesemo bogatu baštinu hrvatske naive. – poručio je ravnatelj gradske knjižnice, Stjepan Stjepić.

Otvorenju izložbe koje se održalo 8. svibnja u atriju dvorca Batthyany prisustvovao je i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić.

Umjetnost je sačinjena od dvije stvari, to je kreativnost kao početna točka i istina. Ta istina čini umjetnost dobrom. Prava umjetnost se služi istinom, za istinu živi i čini nas boljima. Ova izložba je poticaj da još jednom zaronimo u naše djetinjstvo. Ovim putem zahvaljujem obitelji Generalić na svemu što su učinili za hrvatsku kulturu. – poručio je gradonačelnik.

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, a može se razgledati do 22. svibnja uz prethodnu najavu u knjižnici.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content