Otkazana ‘Zlatna žetva’

Otkazana ‘Zlatna žetva’

Danas je Društvo za biološko-dinamičko gospodarenje ‘Život’ iz Ludbrega planiralo uprizoriti žetvene svečanosti na starinski način. Podsjećanje na starinske običaje naših baka i djedova koje su sa srpovima i kosama žnjeli pšenicu, vezali snoplje i slagali stavice trebalo je biti održano na polju u okolici Čukovca. Međutim, dugo najavljivana ‘Zlatna žetva’ otkazana je zbog kiše koju smo svi željno očekivali. Nakon mjesec dana izrazite suše i iznadprosječno visokih temperatura ljudi su konačno mogli odahnuti, a biljke su gotovo u posljednji čas dobile vlagu potrebnu za daljnji rast.

Iako je kiša padala noću, a poslije podne je bilo sunčano vrijeme, organizatori su morali otkazati program.

-Vlasnici konja i kočija kojima su se sudionici trebali voziti na polje iznenada su otkazali dolazak s objašnjenjem da kočijama ne mogu po blatnim putevima. Pala sam u teško psihičko stanje pa jednostavno nisam mogla obavijestiti sve goste da se manifestacija otkazuje. Ispričavam se svima koji su došli, a nisu trebali – rekla je Nada Ivanić, predsjednica Društva za biološko-dinamičko gospodarenje ‘Život’.

Među onima koji su došli u zakazano vrijeme i jedan sat čekali ispred Društvenog doma u Čukovcu bili su i članovi Udruge tradicijske kulture Kućana i Zbelave ‘Hajdina’.

-Naša udruga broji 40 članova, a ovdje nas je došlo dvanaestero. Rado smo se odazvali na ovu manifestaciju za koju smo se pripremali više tjedana. Imamo originalne narodne nošnje izrazito velike vrijednosti, a sa sobom smo vozili čak i srpove i kose. Trebalo nas je obavijestiti da si ne stvaramo troškove jer samo minibus smo platili 700 kuna. Sretni smo da ste nas bar vi fotografirali i nadamo se da ćete to negdje objaviti – rekao je Đuro Kobal, dopredsjednik udruge Hajdina.

Inače, u ovome preambicioznom projektu poslije uprizorenja žetve u Društvenom domu u Čukovcu trebao je biti održan igrokaz ‘Zmutirani puž’, a poslije ‘rapšicarske večere’ bila je planirana i tombola.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content