Grupa entuzijasta proteklih je pet godina u Ludbregu organizirala bonsai izložbu “Svijet minijaturnog drveća”. Prva izložba održana je u cinktoru ludbreške crkve, a potom je preseljena u atrij dvorca Batthyany. Pet godina zajedničkog djelovanja ponukala je pet entuzijasta koji sada već iza sebe imaju dovoljno iskustva da je vrijeme da svoj rad nastave kroz udrugu. Inicijalni odbor u sastavu Jevgenij Conar, Adrian Horvat, Aleksandar Horvat, Draženka Mađarić i Radovan Marčec odlučio je osnovati udrugu, a to je ovih dana uspješno i provedeno u djelo održavanjem osnivačke skupštine u prostoru Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg.

– Uspješnim organiziranjem izložbe, međusobnim druženjem i suradnjom oko zajedničkog interesa prema umjetničkom hobiju, te potaknuti pozitivnim reakcijama publike i lokalne samouprave, vjerujemo da smo dosegli zrelost da svoj rad formaliziramo kroz osnivanje udruge i proširimo djelatnost – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik Bonsai udruge “Sjeverozapad”.

Udruga će se baviti razvijanjem, promicanjem i popularizacijom bonsai umjetnosti i bonsaija kao umjetničke forme. Također će unaprjeđivati znanje svojih članova u svim aspektima korisnim za uzgoj i oblikovanje bonsaija.

– Cijela ova priča za nas je počela prije 5 godina kad smo se nekako povezali kroz ljubav prema bonsaiju kao umjetnosti i ljubavi prema malom drveću i odlučili da u Ludbregu probamo napraviti malu izložbu koje su u Hrvatskoj dosta rijetke. Kaže se da ako nešto radite pet godina onda je to vjerojatno pustilo i korijenje. Naš organizirani razvoj je baš poput drveća – primili smo se i zakorijenili i sad nam je vrijeme “da dobijemo posudu” odnosno u ovom slučaju udrugu. Inicijalni odbor se sastao i utvrdili smo osnovne parametre i potrebnu dokumentaciju, a osnivačkom skupštinom smo sve to i formalizirali kako bismo mogli i službeno postati udruga – zaključio je Horvat.