);
Orijentacijsko trčanje – višestruko koristan sport

Orijentacijsko trčanje – višestruko koristan sport

Welcome spring festival drugu godinu zaredom u Centar svijeta donosi pregršt zanimljivih događaja. Ludbreg, „centar svijeta“ tako u ožujku postaje i središte sporta, rekreacije i aktivnog života zahvaljujući festivala osmišljenom kao dio razvoja Ludbrega u outdoor izletničku destinaciju. Welcome Spring svakog vikenda u Ludbreg donosi uzbudljiva sportska događanja. Cilj festivala je popularizacija aktivnog života odnosno outdoor aktivnosti kao vrste zabave, rekreacije i zdravog druženja na otvorenom.

Subota, 26. ožujka bila je rezervirana za orijentacijsko trčanje, odnosno Centrum Mundi sprint 2022.

Događaj koji se sastojao od dvije utrke u orijentacijskom trčanju organizirao je Orijentacijski klub Varaždin. Prva utrka se ujedno bodovala za Sprint Kup Hrvatske.

– Orijentacijsko trčanje je slabo popularan sport u Republici Hrvatskoj iako se u Europi, posebno u Skandinaviji mnogi ljudi bave njime i uključuje desetine tisuća ljudi. Pozitivna strana tog sporta je da osim samog trčanja pomaže razvijanju kognitivnih sposobnosti, orijentacije u prostoru, brzog donošenja odluke i odlična je aktivnost za duh i tijelo – rekao je Krunoslav Canjuga, jedan od organizatora.

Orijentacijskim trčanjem preporučuje se baviti od 12 godine nadalje.

– Tad djeca mogu kognitivno i vizualno doživjeti prostor oko sebe i percipirati ga na karti. S obzirom da je uvjet da natjecatelj ne zna kud će trčati utrku jer kartu dobije neposredno prije starta ta dob je neka odrednica. Krajnja dobna granica ne postoji – pojašnjava Canjuga te dodaje kako je u organizaciji utrke značajna bila i pomoć i podrška Grada Ludbrega.

– Svi natjecatelji komentirali su kako je prekrasan grad i uživali su u ovom festivalu koji je uistinu pravi pozdrav proljeću i promocija sportskih aktivnosti – zaključio je Canjuga.

Nakon ovog organizacijski odličnog pothvata, vjerujemo kako će i u našem kraju porasti interes za bavljenje orijentacijskim trčanjem. Uz odličan teren koji nas okružuje tu su i entuzijasti koji su svoje znanje spremni prenijeti mlađim generacijama.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content