Ludbreško vinogorje je na posljednjem londonskom Decanteru World Wine Awards 2020. bilo iznimno uspješno, a dokaz tome su srebro i bronca Vinariji Makar iz Vinograda Ludbreških. Srebro je osvojila tradicionalna graševina, a broncu manzoni bijeli, posebna sorta vina koja je mješavina rajnskog rizlinga i bijelog pinota te je vrlo rijetka u našem vinogorju.
Sve je krenulo od naslijeđenog malog vinograda.
– Mi smo vinograd naslijedili od mojih roditelja koji su imali nekih 1500 čokota pa smo 2006. godine kupili još jedan takav vinograd što je bila veća količina dovoljna da počnemo s ozbiljnijom proizvodnjom grožđa i vina. Mi nismo veliki vinogradari, ali želimo imati kvalitetno sortno vino. Ove posljednje nagrade su dokaz da idemo u dobrom smjeru, a i inače smo osvojili brojne nagrade na sajmovima i izložbama koje smo posjećivali – rekao je Nikola Makar čiji je sin Marko nositelj OPG-a, a sve što rade, rade obiteljski.
U svojem vinogradu imaju zastupljene sorte graševinu, rajnski rizling, manzoni bijeli, chardonnay, žuti muškat, sivi pinot i miješano vino. Prodaju vina su poboljšali 2010. godine kada je napravljena Ludbreška vinska cesta, a kao prvi na ludbreškom području 2011. su otvorili i kušaonu vina. Želja im je plasirati svoje vino u vlastitom objektu, a osim podruma i kušaone izgradili su objekt koji iznajmljuju za razne proslave i manifestacije.
– Mi imamo objekt za 50, 60 ljudi i nismo samo vinarija već se bavimo i turizmom. Glavna nam je preokupacija da vino prodamo u objektu. Objekt je napravljen u rustikalnom stilu, a dodatno smo napravili i apartman te imamo sobu pa nekoliko ljudi može i prespavati. Prošle smo godine uz pomoć županije napravili i bazen od 32 kvadrata i metar i pol dubine. Svi gosti dosad su otišli zadovoljni i nismo imali primjedbe – rekao je Nikola.
Osim kušaone i prostora za proslave, OPG Makar započeo je i gradnju kuće za odmor od 85 kvadrata koja će se nalaziti tik uz sadašnji objekt. Napravljeni su temelji te je sve pripremljeno, no trenutno je gradnja obustavljena zbog cijele situacije s koronom. U obitelji Makar nadaju se kako će se ona uskoro nastaviti.
-Započeli smo prošle godine kuću za odmor, imamo temelje i podrum. Tu će biti zaseban objekt s dnevnim boravkom, dvije sobe, dvije kupaonice, a u podrumskom prostoru bit će igraonica. Uz bazen je u planu izgradnja jacuzzija i saune kao dodatnog sadržaja – pojasnio je Nikola planove.
Trenutno je OPG Makar registriran kao dodatna djelatnost te svi rade i svoj redovni posao, dok je Nikola u mirovini. I Nikola i Marko pohađali su edukacije za podrumara te tako puno naučili o proizvodnji vina, a kažu kako su vrlo bitne i izložbe vina na kojima se mogu isprobati i druga vina te tako učiti.
– Sve ovo što smo stvarali, radili smo sami uz svoje poslove jer je kontinentalni turizam još u povojima, ali mislim da će danas, sutra svi koji ulažu i rade moći živjeti od toga. Što se pak tiče vinogradarstva, ono je zahtjevna djelatnost koja traži puno pažnje jer je vino živo i treba ga stalno pratiti. Na kraju, mislim da se bez ljubavi prema vinogradu i vinu ne može ništa, a smatram da je ovo djelatnost koja se može raditi isključivo obiteljski i s puno ljubavi kada svi u obitelji to podržavaju i žive – poručio je na kraju Nikola.