Magareće mlijeko obiluje kalcijem te je vrlo bogato vitaminima A, B1, B2, B6, D, C i E. Pokazalo se da sadrži i 60 puta više vitamina C nego kravlje, a poznato je da je vitamin C važan antioksidans koji usporava proces starenja, dok je kalcij važan za zdravlje kostiju i pravilan rast djece. Od minerala sadrži magnezij u velikim količinama, fosfor, natrij, željezo, cink u tragovima.

U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprečava razne upalne procese u probavnom sustavu i poznat je kao prirodni antibiotik. Upravo zato što je vrlo lako probavljivo i blago, a sastavom najsličnije majčinom mlijeku, preporučuje se i za prehranu dojenčadi.

Magareće mlijeko nećete moći naći u supermarketima, nego u domaćinstvima koji se bave uzgojem magaraca.

Iako je magarac uobičajena životinja za mediteransku klimu, sve češće se uzgaja i u kontinentalnim područjima. Upravo jedan takav primjer pronašli smo i na ludbreškom području, u Poljancu. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Dožaić ugodnim i opuštenim magarećim životom živi šestero magaraca. O njima se brinu Alen, Josip i Ljerka Dožaić. Ovo je njihova priča.

– Gledala sam i slušala priče o uzgoju magaraca po medijima i činilo mi se to kao nešto što bi nama odgovaralo. Ja sam tada bila zaposlena na 4 sata dnevno, a posinak Alen je bio nezaposlen. Koja kuna više u kućanstvu dobro bi nam došla, uzgoj se nije činio prezahtjevnim, a uz sve to imali smo i prostor za njihov smještaj. – počinje priču Ljerka.

Prve primorsko-dinarske magarce kupili su u okolici Pakraca. Cijene za magaricu kreću se oko 6 000 kuna, za magarca 4 000 kuna, a malo magare – pule može se kupiti po cijeni od oko 2 500 kuna.

– Razlog zašto je cijena magarice visoka je naravno razmnožavanje, ali i proizvodnja ljekovitog mlijeka. Ona dnevno daje tek nekoliko litara mlijeka i to samo u periodu od 6 mjeseci kada pule sisa. Dojenje počinje 10 do 15 dana nakon što se opuli. – objašnjava Ljerka i dodaje kako količina mlijeka koja se dobije jednim dojenjem varira od 3 dl do 0,5 dl s time da se mora paziti da uvijek ostane mlijeka i za malo pule koje sisa.

Sukladno tome i cijena magarećeg mlijeka je visoka. OPG Dožaić ga prodaje prilično povoljno, po 200 kn za litru, no cijene ponegdje dosežu i 500-600 kuna.

– Mi imamo svoje kupce i zadovoljni smo potražnjom. Uvijek prodamo sve. Mlijeko je pakirano u termo vrećice i zamrznuto tako da se može čuvati i do dvije godine. Odmrzava se na sobnoj temperaturi i time ne gubi svoja svojstva. – objašnjava Ljerka koja se u njegovu ljekovitost uvjerila na vlastitoj koži.

– Imala sam problema sa sinusima, jake i česte upale zbog kojih sam morala piti antibiotike. Od kada smo se počeli baviti uzgoje magaraca i proizvodnjom mlijeka te upale su se povukle na iznenađenje same doktorice. – svjedoči Ljerka koja je danas u invalidskoj mirovini, jednako kao i posinak Alen, stoga zbog zdravstvenog stanje i mogućnosti nemaju u planu širiti proizvodnju.

– Sada imamo šestero magaraca s time da ih je petero doma, a jedna ženka je na pripustu. Magarci kao životinje nisu zahtjevni. Hranimo ih sijenom, zobi i naravno puštamo na ispašu na livadu iza kuće. Za sada nemamo potrebu proširivati uzgoj, ali nikad ne znate što budućnost nosi. – kaže.

Unatoč tome što se priča da su tvrdoglavi, magarci su vrlo inteligentni.

– Pitomi su i privlače pažnju djece. Jednom prilikom nas je posjetila veterinarska s djecom. Pružili smo im mogućnost da ih hrane i druže se s njima. Djeca su bila oduševljena. To je još jedna dodatna vrsta opuštajuće terapije koju smo također u mogućnosti ponuditi ako se pokaže zainteresiranost ili potreba. – zaključuje Ljerka.