);
Online tržnica: Kupujmo domaće

Online tržnica: Kupujmo domaće

Iako je novom Odlukom dopušteno da se otvore trgovine koje rade u sklopu tržnica, većina poljoprivrednih proizvođača nažalost i dalje nema kamo plasirati svoje proizvode. Grad Ludbreg u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom “Ludbreški kraj” pokrenuo je akciju s ciljem pomaganja lokalnim poljoprivrednicima i obiteljskim gospodarstvima da svoje proizvode prodaju putem online tržnice. Ludbreški plac osmišljen je na način da bude poveznica između potrošača i proizvođača te da tako kao zajednica pomognemo u očuvanju radnih mjesta i omogućimo opstanak našim poljoprivrednicima. Kupnjom lokalnog proizvoda doprinosimo lokalnom gospodarstvu.

– U nekoliko smo puta dokazali da nam je poljoprivreda važna grana. U ovim teškim trenucima kada su tržnice zatvorene naši su poljoprivrednici stavljeni pred zid. S druge strane trgovine su prepune uvozne robe. Kako bi im pomogli pronaći kupce pokrenuli smo “Ludbreški plac” gdje na jednom mjestu možete pronaći sve. U ovaj projekt uključili smo i susjedne općine Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ jer nas ne dijele velike udaljenosti, a zajedno možemo brže i jače djelovati. Ovo su trenuci kad isključenost ne smije postojati već samo zajedništvo – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Iz Grada Ludbrega i dalje pozivaju sve lokalne poljoprivredne proizvođače da ispune obrazac prijave koji je dostupan na mrežnoj stranici Grada Ludbrega – www.ludbreg.hr te da na taj način ponude svoje domaće proizvode svima kojima su oni potrebni.

– Jednako tako pozivamo sve mještane da redovito posjećuju besplatnu platformu “Ludbreški plac” te kontaktiraju poljoprivredne proizvođače i naručuju njihove proizvode jer su njihovi proizvodi domaći i zdravi, proizvedeni u vašem okruženju. Sada je više nego ikad važno da se oslanjamo na vlastite resurse – zaključuje gradonačelnik te podsjeća da iako je online tržnica oslonjena na poljoprivrednu zadrugu, ne odnosi se samo na njezine članove nego na sve poljoprivredne proizvođače – Pozivamo sve koji mogu ponuditi proizvode poput mladog luka, jaja, mesa, sira, prgica, cvijeća i ostalih poljoprivrednih proizvoda da nam se pridruže. Uz Vašu samostalnu realizaciju same kupnje, važno je naglasiti da smo mi samo posrednici između onih koji imaju robu i onih koji tu robu žele. Želimo na taj način zapravo promovirati lokalne proizvode i lokalne proizvođače, te pokušati potaknuti ljude da kupuju proizvode iz našega kraja koji su zasigurno drugačijeg okusa i drugačijeg mirisa od onog što kupujemo u trgovačkim lancima. – rekao je gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Stožera Civilne zaštite Grada Ludbrega Renata Potočnik iskazala je zadovoljstvo Odlukom kojom je iznimno dopušten rad objekata koji se nalaze na tržnicama te podsjetila na strogo poštivanje mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dodatnih mjera koje su propisane Odlukom.- Potrebno je omogućiti rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika i kupaca uz poštivanje strogih mjera socijalnog distanciranja – podsjetila je Potočnik.

Već prvog dana rada ponuda na Ludbreškom placu bila je solidna.

– Obavještavam i sve ostale proizvođače koji nisu članovi zadruge, a imaju svoje domaće proizvode, da se mogu poslužiti našim virtualnim placom. Mogu se javiti Zadruzi ili samoinicijativno popuniti online prijavnicu koja se nalazi na portalu Grada Ludbrega. Danas se na placu može kupiti svježi sir, jaja, krumpir, bučino ulje i ostali proizvodi od buče, sok od aronije, sadnice cvijeća, sadnice povrća – rekao je Saša Lenček, predsjednik Poljoprivredne zadruge “Ludbreški kraj” te dodao kako ne postoji ograničenje prostorom te apelirao na prodavatelje da se pridržavaju svih mjera i uputa.

Među prodavateljima je i obitelj Pajnogač iz Hrastovskoga kojoj je novom Odlukom dozvoljeno da prodaje i na kiosku u sklopu tržnice. Ipak, da nije bilo nove Odluke ovaj potez bio bi pravi spas. – Bavimo se proizvodnjom sireva i najpogođeniji smo među proizvođačima hrane s obzirom da mlijeko ne može dugo stajati. Pozdravljamo ovu današnju mjeru kojom nam je dozvoljeno da u sklopu tržnice, u svom kiosku možemo ponovno prodavati – rekla je Branka Pajnogač te dodala kako nude i dostavu proizvoda, ali imaju i dozvolu za prodaju na kućnom pragu.

Proizvođači cvijeća iz susjednih općina pohvaljuju online tržnicu, međutim nadaju se da će se poduzeti i potrebne mjere na državnom nivou. – Sad se pojavio ovaj problem da su nam tržnice zatvorene s tim da smo mi prvi morali prestati s prodajom dok su se hrana i ostali proizvodi još mogli prodavati. Tu smo već bili pogođeni, a nakon toga da ni ne pričam. Trgovački lanci malo što uzimaju, ali prodaja je nikakva. Prijavit ćemo se na online tržnicu, vidimo da se već dosta naših kolega prijavilo i nadamo se na će to krenuti u dobrom smjeru. Ima nas jako puno, više od pedesetak proizvođača i to vam je preko milijun sadnica cvijeća koje smo inače plasirali po cijeloj državi pa i van nje tako dan nam ova potražnja neće biti dostatna. Iskoristit ćemo koliko budemo mogli kako bi bar dio proizvoda prodali – rekla je Đurđica Mesarić, a sličnog mišljenja je i Mirjana Kovaček. – Ovo je hvalevrijedna akcija koju je Grad Ludbreg napravio, ali nas je tu dosta proizvođača, stoga se bojim da za nas to neće imati veliki učinak. Puno bi nam više pomoglo kad bi se država više pobrinula za nas kao za proizvođače jer nikad nismo nikakve poticaje dobivali, a u sustavu smo PDV-a. Izvozili smo sadnice i cvijeće i van Hrvatske što nam je sada stopirano. Tražimo da ako smo već poljoprivredni proizvođači da nas uvrste u poljoprivrednu proizvodnju i da nam se na neki način pomogne financijski i to čim prije, jer ako smo mi punili državni proračun sve ove godine onda smatramo da se država treba konačno pobrinuti i za nas i da se mora čuti i za seljaka, poljoprivrednika, cvjećara i za sve ostale grane u poljoprivredi. Mislim da smo tu jako zakinuti – rekla je Kovaček te dodala kako se troškovi gomilaju, najveći među njima su grijanje, zalijevanje i tekuća proizvodnja, a plasmana nema. – Tu su i dugovi prema dobavljačima. Bio je to jedan lanac koji je savršeno funkcionirao, nismo se bunili, plaćali smo na vrijeme i radnicima i državi, a sad je to sve stalo. Ako sad ne dobijemo neku pomoć, za mjesec dva će biti kasno. Naše biljke moraju biti spremne za prodaju za katalog koji smo dogovorili prije 6 mjeseci. Biljka mora biti u kondiciji, mora imati cvjetove, određenu visinu, širinu, a to je veliki problem jer je održavanje u ovom trenutku jako teško. Biljka je živo biće i ima svoj rok trajanja, a mi imamo rok do kad je moramo prodati – rekla je Kovaček.

Sličnog su razmišljanja i načelnici susjednih općina.

Općina Mali Bukovec je izrazito poljoprivredni kraj što znači da imamo jako puno poljoprivrednih proizvođača, prije svega ratara, a naravno imamo i OPG-ove koji se bave proizvodnjom povrća, a posebno smo poznati kao cvjećarski kraj koje baš u ovo vrijeme dolazi u sezonu, odnosno na prodaju po tržnicama. Ovakva inicijativa koja je krenula iz Grada Ludbrega i podržana je u cijeloj regiji, odnosno od svih jedinica lokalne samouprave u tom dijelu je hvalevrijedan projekt – rekao je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec te dodao kako će OPG-ovima sigurno dobro doći da barem nešto prodaju kako bi popravili prihode u ovo teško vrijeme trajanja pandemije.

– Mi kao jedinice lokalne samouprave smo napravili mali korak, a sljedeći malo veći korak je na našim mještanima da izaberu kupnju domaćih proizvoda jer time ćemo poticati njihovu daljnju proizvodnju. Izbor je na svima nama. Apeliram na naše građane da kupuju lokalno, kupuju domaće. Naravno najveći iskorak očekujem od državne razine, Ministarstva poljoprivrede koje je kroz program poticaja izravnih poljoprivrednih proizvođača za naše cvjećare osiguralo prema prijedlogu programa milijun kuna. Proizvođačima cvijeća na području općina Mali Bukovec i Veliki Bukovec nije dovoljno ni za pokrivanje troškova grijanja. Apeliram i na njih da naprave taj korak, da našim proizvođaima pomognu i najmanje poduplaju – rekao je Marković.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content