);
Olja Slatki: Rad s djecom me ne iscrpljuje već ispunjava

Olja Slatki: Rad s djecom me ne iscrpljuje već ispunjava

Olja je djelatnica OŠ Ludbreg od 2015. godine na mjestima pripravnice, učiteljice produženog boravka i učiteljice razredne nastave.

– Postala sam učiteljica jer iskreno volim provoditi vrijeme s djecom, kreativna sam i vesela osoba i smatram da učiteljica takva treba biti. Djeca su oduvijek dobro reagirala na mene i rad s djecom me ne iscrpljuje već ispunjava. Uživam u svom poslu i svim popratnim ulogama koje dolaze s ulogom učiteljice, a kroz godine sam stekla dovoljno iskustva u raznim situacijama tako da sam sigurna u sebe što moj rad čini kvalitetnijim. – istaknula je Olja.

Kroz svoj dosadašnji rad s učenicima ostvarila je veći broj projekata kojima je, između ostalog, promovirala Grad Ludbreg. Zahvaljujući autorskim projektima “Senzorni park”, “Širim dobrotu i tako rastem” i Dječji hrvatsko-romski rječnik za OŠ Ludbreg i sam grad čulo se u brojnim domaćim i stranim medijima.

– Smatram da hrvatsko školstvo nazaduje u idejama i ne ide u korak s vremenom, a budući da školstvo počiva na učiteljima ja samo radim promjenu za koju smatram da je potrebna. Projekti su moj način donošenja inovacija, ali i način aktiviranja učenika i lokalne zajednice te lijep primjer svima kako su ideja i upornost dovoljne da se ostvare velike stvari. – objašnjava svoje motive.

Senzorni park bio je najveći projekt u smislu opsega posla.Ideja ‘Senzornog parka’ bila je stvoriti prostor za interakciju učenika s prirodom kroz sva osjetila. Park je smješten u stražnjem dvorištu OŠ Ludbreg te ga učenici, a i ostala djeca slobodno koriste. – Projekt Senzorni park najveći je u smislu opsega posla, a mislim da je bio i najznačajniji učenicima. Doživjela sam krasne situacije iz kojih je bilo jasno koliko djeci znači taj parkić, a interes koji je park polučio zasigurno daje potvrdu kvalitete. Park je bio predstavljen kao primjer dobre prakse na međunarodnoj Health and Care konferenciji, bio je posjećen kao dio studijskog putovanja učitelja i ravnatelja škola iz Slavonije, a u Bujama ima i „brata”.

– Naime na primjeru ovog projekta ostvaren je i projekt u Bujama na kojem je Olja radila u svojstvu mentora, a čija je izgradnja dovršena 2020. godine. – Surađivala sam s udrugom Ziid na način da sam nekoliko puta posjetila Buje, prenijela im svoja iskustva i glavnu ideju oko parka koju su oni zadržali te smo zajednički pronašli načine realizacije. Istaknula bih jako dobru lokalnu suradnju koja je tamo prisutna, a koja je omogućila da se park stvori, koristi i održava i dalje. Senzorni park Ludbreg i Senzorni park Buje zasigurno neće biti jedini parkovi koje sam gradila budući da postoji interes za njih u još nekim većim gradovima. – kaže Olja Slatki.

Ludbreški park će dobiti svoju obnovu kroz projekt građanskog odgoja koji provodi škola. – Mislim da park trenutno nije u dobrom stanju, taj projekt sam po sebi zahtijeva rad te pozdravljam želju i volju kolega i škole da se nastavi projekt LORA te da se predviđena novčana sredstva usmjere u održavanje i nadopunu našeg Senzornog parka kao jednog od ludbreških parkova.- poručuje Olja.

U projektu “Širim dobrotu i tako rastem” više od 50-ero djece, štićenika socijalne udruge “Rijeka ljubavi” iz Osijeka dobilo je bogate poklone koje su pripremili učenici OŠ Ludbreg, No, projekt koji je zasigurno privukao najviše medijskog interesa bio je Dječji hrvatsko-romski rječnik osmišljen kao školski priručnik za učenike koji je otisnut u suradnji s ludbreškim Centrom za kulturu i informiranje, a koji je dio LORA projekta podržanog od Vlade RH i dio Hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Otisnuto je 300 primjeraka ovog rječnika.

– Medijska popraćenost jest dio svakog uspješnog projekta međutim mislim da nitko nije očekivao baš toliku medijsku pažnju. U svakom slučaju, drago mi je zbog toga jer se očito osvještava problematika vezana uz jezičnu barijeru kada pričamo o djeci Romima, ali i osjetljivost struke za navedeni problem. U Francuskoj je, primjerice, zbog toga prisutna segregacija učenika Roma po razredima tako da je na ARTE- u naš rječnik prikazan kao odličan primjer da to ipak tako ne mora biti. – zaključuje Olja koja će zahvaljujući svemu navedenom, idućeg mjeseca u povodu Dana grada primiti Zahvalnicu Grada Ludbrega. – Zahvalnica mi puno znači jer je potvrda smislenosti svega što radim iako moram napomenuti da sam oduvijek i u svim projektima imala veliku potporu Grada, Centra za kulturu, ludbreških udruga i obrtnika što mi je kroz sve ove godine davalo vjetar u leđa za nastavak rada na „neobičnim” idejama. – poručuje učiteljica Olja Slatki.


– Najzabavniji projekt bio je oslikavanje školskog zida jer su se djeca super uprljala i super zabavila, a napravili smo nešto korisno budući da je zid bio prepun tih istih grafita još otkako sam ja bila učenica te škole. – prisjeća se Olja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content