S obzirom na sve češću pojavu dugotrajnih katastrofa i kriznih situacija unutar Gradskog društva Crvenog križa oformljen je tim za psihosocijalnu podršku. Tim u čijem su sastavu Sara Filip, Ivona Miklošić, Ivona Šimunović, Melita Horvat, Nikolina Golec i Daliborka Vuković prošao je tri edukativne radionice koje je održao licencirani supervizor Nebojša Buđanovac.

– Živimo u teško vrijeme, posljednjih godina sve je u znaku pandemije, a nažalost posljednjih tjedana suočavamo se i s ratom u Ukrajini. Potreba za postojanjem ovakvog tima u takvim vremenima apsolutno je opravdana. Naš tim obučen je kako bi aktivno sudjelovao i unaprijedio uključenost pogođenih zajednica, obitelji i skupina u odgovoru na kriznu situaciju. Svaka krizna situacija, neovisno o razmjerima u prvi plan stavlja psihosocijalne potrebe, poput brige za sebe i bliske osobe i svega onoga što smatraju da je pred njima – rekla je Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg. Kroz održane edukativne radionice tim je između ostaloga imao zadatak odglumiti situacije koje su se stvarno dogodile te pokušati dati pravilan odgovor na nesvakidašnje događaje.

– Osim što je naš tim uvježbavao načine nošenja sa situacijom sasvim spontano reagirao je i tim Hitne pomoći koji je na jedan odglumljeni prikaz obiteljskog nasilja došao da vidi što se događa i treba li nekome pomoć. Takva reakcija je zaista pohvalna jer kada se događa nasilje treba imati hrabrosti doći i pomoći žrtvi – kazala je M. Jerbić.

U kriznim situacijama timovi za psihosocijalnu podršku funkcioniraju kao posrednik između pogođenog stanovništva i vlasti, odnosno organizacijom koja upravlja odgovorom na kriznu situaciju.

-Drago mi je što smo i u ovu aktivnost ušli zajedno sa susjednim općinama. Živimo u teško vrijeme, svatko od nas trenutno proživljava neke oblike krize, osobne, identitetske i sve je manje osoba kojima se možemo obratiti, stručnih osoba. Upravo zato je važan ovakav tim koji može pomoći građanima koji se nađu u problemu. Taj prvi korak od presudne je važnosti, sama činjenica da znate da niste sami u svojim izazovima već olakšava situaciju – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.