);
Održano predavanje o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda

Održano predavanje o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda

U konferencijskoj dvorani Arheološkog parka ‘Iovia’ danas je održano predavanje o važnosti ginekološkog pregleda. Riječ je o aktivnosti koja je dio programa ‘Ružičaste akademije’ u organizaciji Udruge ‘’Narcisa’.

Predavanje je održala dr. med. spec. Mirela Matak Plantić koja je okupljene posjetiteljice podsjetila na to da je zahvaljujući dostupnim i učinkovitim metodama prevencije, rak vrata maternice jedna od najpreventabilnijih vrsta te bolesti.

-Važno je osvijestiti važnost brige za žensko zdravlje i shvatiti ginekološki pregled kao preventivni pregled kojim možemo pomoći sami sebi i na vrijeme detektirati neke potencijalne bolesti reproduktivnog sustava. Ginekološki pregled je preduvjet reproduktivnog zdravlja svake žene, a osim preventive važno je i razvijanje suradnje između liječnika i pacijenta radi rješavanje potencijalnih problema na obostrano zadovoljstvo. Moram reći da u svojoj ambulanti imam prijavljeno oko 6 300 pacijentica, a da sam ove godine napravile 1400 PAPA testa, s time da su neki bili ponovljeni. To je jako mala brojka stoga konstantno moramo raditi na naglašavanju važnosti preventivnih pregleda. Upravo ovakvom vrstom aktivnosti nastojimo potaknuti žene da nađu vremena za ginekološki pregled. U Hrvatskoj postoji i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji je, nažalost, zbog pandemije obustavljen, no u skorije vrijeme bi trebao krenuti novi krug pozivanja. – istaknula je dr. med. spec. Mirela Matak Plantić koja u Domu zdravlja Ludbreg radi više od dvije godine.

Dodala je i kako se preventivni ginekološki pregledi preporučuju jednom godišnje, međutim kod žena koje su preboljele ili se bore s rakom dojke preporuča se svakih 6 mjeseci.

Napomenimo još kako je, prije početka predavanja, Udruga ‘Narcisa’ svim prisutnima omogućila razgledavanje stalnog postava Arheološkog parka ‘Iovia’ uz stručno vodstvo mag. arheolog./kustosice Jelene Koprek.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content