U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner, u četvrtak 09.03. održano je predavanje na temu „Očuvajmo biorazzznolikost- upoznajmo životinjske saveznike u vrtu“.  Predavanje je održala Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” koja posjeduje biovrtove na površini od 10 000 m².

Okupljeni su imali priliku saznati nešto više o tome kako održati ravnotežu u vrtu, koliko su pojedine vrste kukaca važne za uzgoj zdrave hrane, kako razlikovati nametnike od  korisnih organizama te kako uzgajati zdravu hranu.

Većina ne razlikuje korisne kukce od štetočina pa uništavaju sve redom. Bitno je znati da je svaka životinja u vrtu korisna. – Da, treba imati na oku “nametnike”, životinje koje nam uništavaju bilje koje uzgajamo, ali ne na način da trujemo nepoželjne goste u vrtu, nego da u vrt dovedemo i naše “saveznike”, prirodne neprijatelje “nametnika”. Na prostorima gdje se nije umiješao čovjek postoji 33% štetnih, 33% korisnih i 33% neutralnih kukaca. Čovjek mora promijeniti pogled na prirodu i shvatiti da sva ostala živa bića na svijetu imaju glavni motiv preživjeti, ne napadaju “naše” povrće iz čiste obijesti. Primjerice, bubamara, muha cvjetara i zlatooka se hrane lisnim ušima, stoga su poželjni kukci u svakom vrtu. Pčele oprašuju voće i povrće, znači bez pčela ne bi imali jednu trećinu hrane koju danas imamo. Gliste nam stvaraju humus, obogaćuju i gnoje tlo, prozračuju ga i pomažu da tlo bolje sakupi vodu te smo na taj način otporniji na sušu. Saveznici u vrtu su i ježevi, žabe i sljepići koji se hrane puževima, krtice koje jedu velike količine crva pod zemljom i rahle zemlju te pauci koji se hrane brojnim “nametnicima”. – objasnila je Silvija Kolar-Fodor te savjetovala da se izbjegava prskanje umjetnim gnojivima čija primjena za posljedicu ima odumiranje većeg broja korisnih kukaca nego nametnika, zagađenje podzemnih voda, manje količine hranjivih elemenata u biljkama te nakupljanje štetnih nitrita u biljkama što sve zajedno dovodi do narušavanja dugoročne ravnoteže u vrtu.

Svijest građana o samostalnom uzgoju zdrave hrane sve je veća, no iz udruge poručuju da još uvijek treba raditi na tome da se veći dio populacije osvijesti.

Nakon predavanja okupljeni su imali priliku razmijeniti svoje sjemenje sa onim udruge Biovrt. Osim sjemenja povrća i voća moglo se nabaviti i sjeme biljaka koje u vrt privlače korisne kukce.