Udruga žena u borbi protiv raka dojke „Narcisa“ u završnici je provedbe projekta „Ružičasta akademija – zajedno smo jače“.

Povodom Dana zdrave dojke koji se obilježava 15. listopada održana je pretposljednja aktivnost projekta. Riječ je o predavanju „Kako se nositi s potisnutim emocijama“ koje je održano u restoranu Črn-bel od strane magistrice farmacije Jadranke Kos.

Kroz predavanje govorilo se o zdravim navikama prehrane i korištenju suplemenata poput magnezijevog ulja koji doprinose fizičkom zdravlju, ali i o Bowen i Bach terapiji.

Bowen terapija bazira se na ideji da je ljudsko tijelo sposobno za samoizlječenje i terapijskom radu na cijelom tijelu. Uključuje nježne i precizne manipulacije mekog tkiva. Pokretima koji se provode u Bowen terapiji dolazi do slanja signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, boljom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima.

– Bowen terapija pristupa ljudima na jedan holistički način, ne percipira osobu samo kao pacijenta već kao osobu sa svim svojim strahovima i problemima u svakodnevnom životu. Bowen već prvom terapijom potiče organizam na samoizlječenje. Međutim, često sam kroz praksu uviđala da se fizička bol kod pacijenta vraća jer su u pozadini svega emocije, a s Bowen terapijom se ne može ciljano djelovati na svaku emociju, osobito zato što se terapija provodi samo jednom tjedno. Tu se onda javilo pitanje: Što dalje? – priča Jadranka Kos, inače certificirana Bowen terapeutkinja.

Odgovor je, kaže, pronašla u Bachovim kapljicama koje predstavljaju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čitav organizam putem eliminiranja negativnih misli i emocija. Svaka od 38 cvjetnih esencija djeluje na jedno od negativnih duševnih stanja.

-Počela sam kombinirati jedno i drugo. Dakle, s Bowenovom terapijom raditi na fizičkom i generalnom balansu osoba koje mi dolaze, a s Bachovim kapljicama ciljano djelovati na emocije koje su u pozadini većine problema pa često i problema s dojkama. Emocije ne smijemo potiskivati jer se samo možemo još dublje zakopati. Emocije treba osobađati i pokazivati bez obzira kakve bile. Na taj način štitimo svoje zdravlje. – zaključila je Jadranka Kos.

Predavanju je prisustvovalo 30-ak članica udruge „Narcisa“ i gostujućih udruga koje su svoje posljednje druženje u sklopu projekta zakazale za 25. listopada kada će tema susreta biti rezime svih provedenih aktivnosti.