Kulturno umjetničko društvo „Anka Ošpuh“ bilo je domaći Folklornih susreta u Centru svijeta

Riječ je o manifestaciji koja se održava 18. godinu, a za cilja ima  očuvati i prezentirati tradicijske kulture cijele domovine, očuvati narodne običaje, pjesme i ples iz različitih krajeva Hrvatske, te razviti osjećaj poštovanja prema tradicijskoj baštini, posebice kod mlađih naraštaja.

Na Trgu svetog Trojstva nastupilo je četrdesetak folkloraša unutar 4 folklorna ansambla.

Kako i priliči, susret su otvorili domaćini. Folklorna sekcija KUD-a Anka Ošpuh pod vodstvom Melite Geci predstavila se otplesavši koreografiju „Podravina“ koju je za njih osmislio Tihomir Kukolić, a sve uz pratnju tamburaškog sastava kojeg vodi Vladimir Katalenić.

„Pozornicu“ su potom prepustili gostima.

KUD Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije prisutnim se posjetitelja za početak predstavio tamburaškim orkestrom kojeg vodi Mijo Ujlaki. Odsvirali su nekoliko međimurskih tradicionalnih pjesama.

Potom je slijedilo i malo plesa za koji se pobrinuo folklorni ansambl KUD-a Elizabeta iz Jalžabeta. Predstavili su se koreografijom „ Lepa naša gora zelena“ koju potpisuje voditeljica  folklorne sekcije Anita Huđek, uz glazbeni angažman voditelja tamburaške sekcije Zlatka Sokića- Zige.

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo „Golub“ iz Bjelovara potom je otpjevalo niz tradicionalnih pučkih pjesama. – Ovo je naše prvo zajedničko druženje u Ludbregu. Zadovoljni smo dočekom domaćina, stvarno nemamo ni jednu zamjerk, zapravo sve same pohvale. Publici se danas predstavio samo jedan dio našeg društva odnosno dio povijesne sekcije, a to su pučki pjevači. Otpjevali smo 4 pjesme iz okolice Bjelovara. – kazao je voditelj povijesne sekcije Dubravko Kovačević.

Za kraj je na pozornicu ponovno stupilo Kulturno umjetničko društvo Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije koje je ovoga puta i zaplesalo.