Učenici četvrtih razreda OŠ Ludbreg i OŠ Martijanec u periodu od 17. do 21. veljače sudjelovali su u radionicama glagoljice.

Radionica „Glagoljajmo zajedno“ koju je organizirao Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ provodila se po prvi puta, a za cilj je imala približiti sudionicima najstarije slavensko pismo koje se koristilo u hrvatskim krajevima i tako ih upoznati s važnim dijelom hrvatske jezične i pismovne povijesti.

Sudjelovalo je šest razreda – četiri razreda Osnovne škole Ludbreg i dva razreda Osnovne škole Martijanec. Ukupno 130 učenika.

Radionica se sastojala od kraćeg uvodnog teorijskog dijela tijekom kojeg su učenici, uz pomoć audiovizualnih i tiskanih materijala doznali što je glagoljica, kako i zašto je nastala, kada se koristila i tko ju je koristio. Isto tako imali su prilike upoznati razne tipove glagoljice te vidjeti primjere glagoljičkih natpisa i knjiga.

– Po završetku predavanja učenicima su podijeljeni radni listići uz pomoć kojih su provježbali pisanje glagoljicom. Nakon toga slijedilo je malo igre. Odigrali smo jedan MEMORY uz koji smo još malo utvrdili poznavanje glagoljičnih slova. Na kraju smo se posvetili kreativnom radu. – objasnila je Jelena Koprek koja je zajedno s Mateom Lukić vodila spomenute radionice u ime Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

Učenici su u kreativnom dijelu radionice izrađivali svoje inicijale na glagoljici uz pomoć gline, ukrašavali okvire za fotografije uz pomoć tempera, ukrašavali oznake za knjige flomasterima i kolažom te slikali i uz pomoć kolaža izrađivali svoje inicijale na papiru.

– Aktivno su sudjelovali na radionici, razgovarali o naučenom, postavljali pitanja i bili veoma kreativnost pri susretu s novim i njima još uvijek neistraženim pismom kojim su pisali naši preci. Ovim putem im se zahvaljujem na tome i nadam se da će se ova suradnja s osnovnim školama nastaviti i dalje.- poručile su Jelena i Matea.

Po završetku radionica svi izrađeni dječji radovi bili su izloženi u dvorcu Batthyany u sklopu izložbe „Glagoljanje“

Izložba „Glagoljanje“ održala se od 21. do 23. veljače u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, a bila je sastavljena na temelju radova učenika četvrtih razreda OŠ Ludbreg i OŠ Martijanec koji su u periodu od 17. do 21. veljače sudjelovali na radionici glagoljice „Glagoljajmo zajedno“.

Izložba je zapravo predstavljala završnicu u ciklusu radionica Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ posvećenim promicanju našeg najstarije pisma.

– Drago mi je da se izložba poklopila s Međunarodnim danom materinjeg jezika koji se obilježava 21. veljače i Danom hrvatske glagoljice koji se obilježava 22. veljače. Drago mi je da su se u ovaj projekt uključile osnovne škole, a nadam se da će iduće godine biti jednako toliko ako ne i više zainteresirane. Zahvaljujući izložbi „Glagoljanje“, osim što možemo vidjeti kreativne radove učenika, imamo prilike i podsjetiti se svoje povijesti i kulture. – prilikom otvorenja poručio je Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

Izložbu su posjetili i neki od učenika sudionika radionica koji su u pratnju poveli svoje roditelje, braću, sestre, djedova i bake kako bi im se pohvalili svojim radovima.

Izložba je bila dio programa Ludbreg petkom.