);
Održana završna konferencija Lukomovog projekta nabave novog komunalnog vozila

Održana završna konferencija Lukomovog projekta nabave novog komunalnog vozila

U vijećnici Centra za kulturu i informacije Dragutin Novak u Ludbregu jučer je održana završna konferencija projekta ‘Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada’ referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.06.3.1.18.0122. Riječ je o projektu Lukoma odobrenom u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’. Provedbom ovog projekta tvrtka Lukom d.o.o. obogatila je svoj vozni park kojim pruža usluge komunalnih djelatnosti svojim korisnicima za još jedno novo, moderno komunalno vozilo. Riječ je o komunalnom vozilu sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada kako bi se još efikasnije preuzimao proizvedeni otpad na njegovom samom izvoru – kućnom pragu.

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen. Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila – direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta naše najmlađe educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvrila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta. Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.
Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj punoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukom-a i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 85% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content