Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ proteklog je petka uz pomoć ruskog govornog društva iz Međimurja „Kalinka“ te Anđelka Peranca svim zainteresiranim posjetiteljima uprizorila djelić ruske kulture.

Naime, u sklopu programa U ritmu ruske glazbe ansambl „Kalinka“ održao je koncert u svečanoj dvorani dvorca Batthyany, a u gradskoj knjižnici otvorena je prigodna izložba babuški već spomenutog autora Anđelka Peranca.

„Kalinke“ njeguju rusku tradiciju i kulturu

Rusko govorno društvo u Međimurju “Kalinka” djeluje već punih 12 godina. Trenutno je sa stotinjak članova najbrojnije društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. To su uglavnom ruski sunarodnjaci, Hrvati i svi oni koji su bliski ruskom jeziku i ruskoj kulturi.

Glavni ciljevi društva “Kalinka” su očuvanje nacionalnog identiteta, popularizacija ruskog jezika i kulture te predstavljanje običaja i tradicija multinacionalne Rusije. Djelovanje “Kalinke” često se naziva mostom koji povezuje dvije kulture – kulturu Rusije i kulturu Hrvatske.

Kroz različite kulturne i obrazovne događaje, tematske i glazbene večeri, radionice, festivale, koncerte, izložbe, kroz prezentacije ruske kuhinje, običaja i tradicija, članovi društva demonstriraju rusku kulturu i stječu priliku da održavaju svoj identitet.

Pokazali sve čari i boje ruske tradicionalne odjeće

Mnogobrojnoj ludbreškoj publici predstavili su se nešto više od jednosatnim programom tijekom kojeg su u ruskim narodnim nošnjama otpjevali neke od najpoznatijih ruskih melodija te izveli nekoliko tradicionalnih ruskih plesova.

Pjesmi se u više navrata pridružila i publika

Kazačok, Podmoskovske večeri, Kaćuša samo su neke od pjesama koje je tijekom koncerta rado zapjevala i publika. Program je završen, kako se moglo i očekivati, izvedbom čuvene ruske Kaljinke.

Nakon koncerta druženje se preselilo u gradsku knjižnicu gdje su posjetitelji imali priliku razgledati izložbu tradicionalnih ruskih igrački – babuški iz kolekcije umjetnika Anđelka Peranca.

Anđelko Peranec, autor izložbe babuški

Izložbu babuški možete razgledati u gradskoj knjižnici sve do 29. studenoga.