);
Održana radionica o “starom KAJ-u”

Održana radionica o “starom KAJ-u”

U novim okolnostima i vremenu koje nas suočava s različitim izazovima uslijed pandemije koronavirusa, iznimno je važno da se društveni i kulturni život nastavi.

Novonastala situacija izazvana pandemijom te brojne mogućnosti koje pružaju nove tehnologije potakli su organizatore Dana europske baštine, koji se u Hrvatskoj održavaju tijekom rujna i listopada, da naprave iskorak prema bržem i lakšem pristupu informacijama. Tako je ovogodišnji program obogaćen velikim brojem online sadržaja raznovrsnih oblika poput virtualnih izložbi, online radionica i predavanja putem web aplikacija i online edukativnih sadržaja.

Ovogodišnja manifestacija donosi 16 online edukativno-promotivnih sadržaja, više od 60 raznovrsnih događanja posvećenih obrazovanju i baštini u 23 naselja diljem Hrvatske.

Jedan od programa održan je danas i u Ludbregu.

Riječ je o radionici „Jezična baština u slici i priči: volimo KAJ” koja je održana u dvorcu Batthyany. Radionica je bila zamišljena kao hommage kajkavskome književnom jeziku kojim se pisalo i na kojem se objavljivalo čak 300 godina, a danas je gotovo zaboravljen.

Program je započeo predavanjem o starom KAJ-u koje je održala kroatistica doc. dr. sc. Bojana Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja, HAZU, Zagreb. – U Ludbregu već radimo slične projekte kao što je primjerice Kajkavski poetski gartlic u sklopu kojeg grafitiramo citat iz kajkavske književnosti kako bi svi prolaznici mogli uživati u toj krasnoj kajkavskoj pisanoj riječi. Svrha ove radionice je popularizacija kajkavskog jezika i kajkavskog jezičnog identiteta. – kazala je Bojana Schubert.

Nakon priče o povijesti kajkavskog jezika, o njegovoj pisanoj kulturi i pisanoj knjizi, ilustrator Grgo Petrov sudionicima je najavio ilustriranu slikovnicu u nastajanju, a koja će govoriti o slavnoj prošlosti KAJ-a.

Drago mi je da ću imati priliku ilustrirati slikovnicu „Priča o jednom KAJ-u”. Sami motivi koje ću koristiti baziraju se na kajkavskim elementima preuzetima iz lokalne baštine. Priča će biti bazirana na likovima iz kajkavske književnosti i kroz razigrani prikaz ćemo prikazati kako su se ti likovi odnosili prema kajkavskom jeziku kroz povijest i koja je bila njihova važnost, a sve to u prilagođenom tonu za djecu. – kazao je ilustrator.

Nakon predavanja druženje se nastavilo izvan dvorca Batthyany. Sudionici su posjetili Kajkavski poetski gartlic, a potom se zaputili prema ludbreškom mostu gdje će tijekom današnjeg dana oslikati zid (šetnica – prolaz ispod mosta prema Otoku mladosti) kajkavskim motivima i izrazima.

-Ludbreg je središte kajkavštine, trudi se to biti. Puno smo napravili u proteklih nekoliko godina prije svega podupirući gradsku knjižnicu u njenim nastojanjima da promovira kajkavštinu kao dio našeg identiteta, ali evo i naslanjajući se na mlade znanstvenike poput Bojane Schubert koja se odlučila ozbiljnije posvetiti povijesti kajkavskoga jezika, ali i očuvanju svega ovoga što polako nestaje. Zato nam je i ovaj projekt koji se povezuje s Danima europske baštine jako bitan s obzirom na to da Europa podupire tu jezičnu raznolikost i nastoji sačuvati sve jezike. U jeziku se zapravo rađamo, u jeziku živimo, osjećamo, volimo i umiremo u konačnici bez obzira na to što se znamo služiti i nekim drugim jezicima. Danas je u Ludbregu prilika da se kajkavštini posveti dužna pozornost. Mi smo započeli taj Kajkavski gartlic, koji je zapravo jedan vrt kajkavskih pjesnika, probranih i odabranih, kojima se odaje počast tiskanjem njihovih stihova na nogostupu, na pločama, kako bi se podsjetili na njihovu važnost. Danas će se pak oslikati i jedan most s kajkavskim motivima i izrazima. To je sve mali prilog stvaranju dodatne svijesti o kajkavskom jeziku i nadamo se da će to uspjeti pobuditi u mlađim naraštajima jedna interes za kajkavski jezik i pokazati da je kajkavski jezik sveobuhvatan i da nije jezik tužnih pjesmica nego da je to jedan kompleksan cjelovit jezični izričaj. – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić koji je također sudjelovao u radionici.

Suorganizatori ove manifestacije su Srednja Europa d.o.o., Grad Ludbreg i Ludbreška druga mladih entuzijasta.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content