Prvog petka u mjesecu održana je prva izložba u sklopu programa „Ludbreg petkom“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

– „Ludbreg petkom“ je program u sklopu kojeg će se održavati razna kulturna događanja u  Ludbregu i to petkom. Ludbrežanima je već dobro poznat. Naime, prije nekoliko godina također smo pokušali na taj način promovirati kulturna događanja. Osim desetak izložbi koje su dogovorene do kraja godine nastojat ćemo održavati i druga kulturna događanja u sklopu programa. – istaknuo je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak“ Branko Dijanošić.

Kroz prvu ovogodišnju izložbu u sklopu programa „Ludbreg petkom“ predstavio se Ludbrežanin Josip Juras.

Josip Juras rođen je 1957. godine u Ludbreškom Karlovcu. Po zanimanju je inženjer geotehnike koji je svoj radni vijek proveo radeći u Geološkom zavodu Ljubljana. Od umirovljenja 2008. godine svoje dane provodi u Ludbregu gdje pronalazi vremena za različite hobije i interese od kojih posebno mjesto ima sakupljanje starih predmeta, maketarstvo, pirografija te slikanje.

Ludbreškoj publici predstavio se s dvadeset slika inspiriranih Ludbregom, a nastalih u tehnici akrila i ulja na platnu. Posjetitelji su tako imali prilike vidjeti autorov doživljaj pojedinih znamenitosti Ludbrega poput glavnog gradskog trga, župne crkve, vidikovca Sv. Vinka, ciglane i dr.

-Sve izložene slike nastale su u proteklih godinu dana. Dakle u tom periodu se čovjek  iz svoje profesije kao inženjer geotehnike prebacio na nešto što je sasvim drugačije i tome se u potpunosti posvetio. Ja se nadam da će još puno slikati i nastaviti razvijati svoj umjetnički stil. – tijekom otvorenja izložbe kazao je Branko Dijanošić.

Izložba „Ludbreg u duši“ bila je Josipu ujedno i prva samostalna.

– Slikanjem sam se počeo baviti sasvim slučajno prije dvije godine. Razmišljao sam jednom prilikom što prijateljima pokloniti za rođendan  i došao sam  na ideju da naslikam jednu sliku. Bio sam zadovoljan  kako je ispala i tako je zapravo sve krenulo. Do sada sam  naslikao više od tridesetak radova –  otkriva autor Josip Juras.

Motive pronalazi šetajući Ludbregom, ali i prisjećajući se djetinjstva.

Živio sam na selu. Prisjećam se djetinjstva, seoskih kuća sa slamnatim krovovima i seoskog načina života. Jedna od dražih slika u ovom postavu je upravo slika moje rodne kuće u Ludbreškom Karlovcu. Nju sam naslikao kao uspomenu na djetinjstvo. Uz to slikam i motive Ljubljane u kojoj sam proveo velik dio svog života. – dodaje Josip koji u planu ima organizirati još pokoju izložbu u okolici.