U subotu, 7. kolovoza, na Otoku mladosti, ludbreška udruga bonsaista “Sjeverozapad” održala je radionicu uzgoja bonsai drveća. Članovi UO udruge u 10 sati su predstavili udrugu, te prisutnima približili neke osnovne informacije, Aleksandar Horvat iz Ludbrega predstavio je udrugu i svrhu radionice, Adrian Horvat iz Čakovca govorio je o podrijetlu bonsaija kao umjetničke forme, te osnovnim stilovima, Radovan Marčec iz Nedelišća dotaknuo se prikladnih vrsta drveća za bonsai uzgoj, a Jevgenij Conar iz Koprivnice pokazao je i objasnio osnovne bonsai alate i pribor.

– Nismo imali sreće s epidemiološkim mjerama jer smo bili zatvoreni odmah nakon osnivanja u ožujku prošle godine. Ove godine smo uspjeli u proljeće, u suradnji s Hrvatskim šumama, odraditi i jednu ekološku akcije te smo posadili 300 hrastova lužnjaka na području Gabrinovca. Ova radionica je napokon prva aktivnost kakvu smo planirali i nestrpljivo očekivali kako bi ispunili svoju osnovnu svrhu, a to je da kroz druženje i razmjenu iskustava približimo ovaj hobi javnosti te eventualno zainteresiramo ljude za ovaj način suživota s prirodom, a da istovremeno usavršavamo tehnike uzgoja. Ovo je prva takva radionica u nizu te vjerujemo da će s vremenom radionice biti još bolje i kvalitetnije, ali i posjećenije. – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik udruge

Udruga okuplja članove iz četiri sjeverozapadne županije, a nastala je na inicijativu bonsai entuzijasta koji su svoje privatne kolekcije od 2015. godine izlagali u Ludbregu u sklopu sajma cvijeće. Pokazalo je da bi takve i slične događaje bilo lakše organizirati pod okriljem udruge te je tako nastala ideja o osnivanju. Radionice poput ove subotnje spadaju u redovne planirane aktivnosti udruge.

– Radionice se mogu održavati gotovo cijele godine, u zatvorenim ili otvorenim prostorima, a teme ovise o periodu godine. Ova radionica je usred ljeta, kad je drveće u fazi svojevrsnog mirovanja, pa se uglavnom rade manje zadaće poput čišćenja crnogorice od starih iglica, rad na dekorativnim mrtvim dijelovima drva, ako ih ima, jednostavnije usmjeravanje grana i priprema drveća za jesen. Radionica je uz to i dobra prilika da se u suradnji s ostalim bonsaistima razmotre određene estetske opcije i donesu odluke oko oblikovanja, odnosno smjera i kojem će se kretati razvoj pojedinog drvca. – objasnio je Aleksandar.

Članovi udruge se nadaju da su ovom radionicom započeli uspješan i redovit niz provođenja svojih aktivnosti, te imaju vrijedne planove. Namjera je da ovakve radionice postanu redovite, možda i na mjesečnoj bazi, kako bi svatko tko se priključi radionicama, sa svojim primjerkom drveta mogao sudjelovati i obavljati redovne radove iz bonsai kalendara, a uz prisustvo i nadzor nekog od iskusnijih bonsaista. Uz to planiraju više godišnjih izložbi i to ne samo u Ludbregu već i šire na području svojeg djelovanja, a planiraju na neki od događaja dovesti i nekog od međunarodnih bonsai majstora.

– Bonsai je zanimljiv hobi, uči nas strpljenju, tu nema prečica, sve se obavlja brzinom koju uvjetuje i određuje drvo. Bonsai je poput kućnog ljubimca i kad to tako prihvatimo, onda nam nije teško posvetiti mu desetak minuta dnevno da bismo zadovoljili njegove potrebe. S godinama na pojedinom drvcu znamo svaku grančicu i list, sve njegove vrline, koje ističemo, i mane, koje skrivamo. Drvo za nas ima osobnost. Međutim, u odnosu na životinjske kućne ljubimce, najveća je razlika u tome što nas bonsai drvce može nadživjeti, te stoga moramo prema njemu imati određeni respekt i odgovornost. – zaključio je Aleksandar.

Bonsaisti “Sjeverozapada” pozivaju zainteresirane da ih potraže na društvenim mrežama te zatraže dodatne informacije ili im se priključe u bavljenju ovim spojem hortikulture i umjetnosti – uzgojem minijaturnog bonsai drveća.