);
Održana javna tribina “Prevencija nasilja nad starijim osobama u obitelji”

Održana javna tribina “Prevencija nasilja nad starijim osobama u obitelji”

U Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ Ludbreg održana je prva javna tribina po projektu „Integrativan Ludbreg“.

Tema javne tribine bila je „Prevencija nasilja nad starijim osobama u obitelji“. Nasilje nad starijim osobama u obitelji predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva sustavan pristup njegovom preveniranju.

– Skrb za osobe treće životne dobi spada u prioritete našega grada, a ova tribina, kao i sam projekt doprinose, uz Grad Ludbreg i ostale dionike projekta kvalitetnijem životu naših starijih sugrađana. – rekao je na početku gradonačelnik Dubravko Bilić.

Jedan od glavnih razloga održavanja tribine je tamna brojka nasilja nad starijim osobama koja se ne može točno procijeniti i time se ne zna ni realno stanje koliko su starije osobe izložene nasilju u obitelju. Prema tome, važno je informirati javnost o oblicima nasilja u obitelji, posebice nad osobama starije dobi koje najmanje prijavljuju vlastitu viktimizaciju. Cilj javne tribine bio je senzibilizirati javnost i sudionike o problemu nasilja u obitelji nad starijim osobama, njegovim pojavnim oblicima, posljedicama i zaštiti žrtava.

U sklopu javne tribine bila su održana tri predavanja stručnjaka u području prevencije nasilja i zaštite starijih osoba. Prvo predavanje održala je socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Ludbreg o oblicima i posljedicama nasilja nad starijim osobama. Drugo predavanje odnosilo se na kaznenu i prekršajnu odgovornost počinitelja nasilja nad starijim osobama koje je održala odvjetnica. Posljednje predavanje održao je policijski službenik iz PP Ludbreg o postupku prijave počinitelja i zaštite žrtve. Na početku javne tribine voditeljica projekta Petra Međimurec održala je predavanje i tražila od mladih osoba, malo starijih osoba, osoba u srednjim godinama i osoba treće životne dobi da odgovore na pitanje: „Zašto sam danas ovdje?“. Svako predavanje dalo je svoj doprinos tematici javne tribine te su prenijeli iskustveno znanje na polaznike koji su u većini bili umirovljenici. Na javnoj tribini sudjelovale su i volonterke po projektu koje su fotografirale događaj te su imale priliku postavljati pitanja koja su ih zanimala i educirati se o tematici nasilja nad starijim osobama.

Nakon predavanja bila je organizirana zajednička rasprava te su polaznici imali prilike postavljati pitanja i tražiti savjete od stručnjaka iz Centra za socijalnu skrb, policije i odvjetnika.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content