Ludbreška udruga mladih entuzijasta ovog mjeseca bila je domaćin ERASMUS+ projekta mobilnosti za osobe koje rade s mladima u sklopu kojeg je ugostila 24 osobe iz Rumunjske, Njemačke, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske, Litve i Portugala.

Projekt je nosio naziv Start-up Mosaic, a za cilj je imao potaknuti mlade da se lakše prilagode novim izazovima na tržištu rada odnosno da lakše pronađu posao ili pokrenu vlastiti te tako povećaju svoju uključenost i zapošljivost. Sudionici projekta bile su osobe koje rade s mladima i koje su ovim putem imale mogućnost podijeliti svoje znanje i razmijeniti najbolje prakse.

– U 8 dana treninga za osobe koje rade s mladima Start-up mosaic sudionici su naučili kako provesti ideju u praksu. Kroz metode neformalne edukacije naučili su kako napraviti poslovni plan, otkrili mogućnosti financiranja iz EU fondova te naučili kako predstaviti svoju tvrtku i prodati ideju. Sudionici su također posjetili Tehnološki park Varaždin i upoznali mlade lokalne poduzetnike. – kaže Igor Dobec, koordinator projekta.

Trening je vodila Emilia Radu iz Rumunjske, trenerica s bogatim iskustvom voditelja učenja i razvoja.

Neke od aktivnosti uključenih u projekt bile su pisanje priručnika o neformalnim metodama edukacije o poduzetništvu, zatim analiza ideja za pokretanje poslovanja, provedba studije slučaja o pokretanju ekosustava iz osam zemalja na osam jezika, radionice za podizanje svijesti osoba koje rade s mladima u Europi, lokalne radionice za mlade s manje mogućnosti te informiranje nevladinih organizacija o konceptu socijalnog poduzetništva.

– Zahvaljujući Start-up Mosaic treningu jasniji mi je redoslijed „koraka“ koje je potrebno napraviti kako bih svoju karijeru honorarca pretvorio u vlastiti posao. Uz to, udruga LUMEN dokazala je da predani mladi radnici mogu stvoriti vrijedne projekte i aktivnosti čak i u malim zajednicama poput Ludbrega, koristeći lokalne veze i šačicu ljudi koji su voljni predstaviti svoj život, kulturu, hranu i rad. – kaže 32-godišnji Cristian Glodeanu iz Rumunjske.

Slične dojmove stekla je i 24-godišnja Nicole iz Njemačke.  – Ono što sam naučila ovdje u ovih nekoliko dana za mene su svari koje mijenjaju život. Zahvalna sam što su udruga LUMEN i trenerica Emilia omogućili ovaj tečaj i vodili nas kroz „korake“ pokretanja vlastitog poslovanja. Nevjerojatno je da smo svi došli iz različitih zemalja kako bi zajedno učili u Ludbregu. Radujem se sličnim projektima i nadam se da će se ova prilike pružiti još većem broju mladih osoba. – poručila je.

Projekt Start-up Mosaic trajao je u periodu od 13. do 22. listopada, a financiran je od strane europskog programa ERASMUS+.

Foto:Udruga Lumen