U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ 25. siječnja u svečanoj dvorani dvorca Batthyany održan je 3. recital kajkavske poezije u sklopu manifestacije Dani Bože Hlasteca kojom se nastoje očuvati sjećanja i pjesnička djela jednog od najpoznatijih ludbreških pjesnika.

Recital je rezultat natječaja kojeg raspisuje gradska knjižnica, a na koji se mogu prijaviti autori kajkavske poezije s maksimalno tri dosad neobjavljene pjesme. Ovoga puta recital je nosio naziv „Zavuzlana misel“ prema pjesmi autorice Marije Hlebec.

– Ove godine na natječaj je pristigla 101 pjesma 41 autora. Prosudbena komisija u sastavu profesorica Lidije Novosel, Jasminke Vugrinec i Ljudmile Kladić za recital je izabrala 21 pjesmu 21 autora. Za 5. Dane Bože Hlasteca tiskali smo i prigodan zbornik koji također nosi naziv „Zavuzlana misel“, a u kojem su objavljene pjesme sa sva tri dosadašnja recitala. – na samom početku poručio je novi ravnatelj gradske knjižnice Stjepan Stjepić.

Nakon uvodnih riječi započelo je čitanje odabranih pjesama u interpretaciji samih autora. Pjesme onih autora koji nisu bili prisutni pročitala je volonterka gradske knjižnice Đurđa Kokanović.

Po završetku poezijskog dijela večeri slijedila je dodjela nagrada i priznanja.

-Počašćeni smo dolaskom autora ne samo iz Podravine već i iz Međimurja, Zagorja, Prigorja i ostalih točaka naše kajkavštine. Isto tako počašćeni smo i pjesmom goranskog dijalekta kajkavske oaze Gorskoga kotara. Zahvaljujući autorima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji uspjet ćemo održati svijet kajkavštine i za mlađe naraštaje. Zahvaljujući zborniku u kojem smo sabrali njihova djela vrlo lako će se moći čuti kako Hlastecove korake i denes ludbreške vulice broje. – prije uručenja nagrada poručila je predsjednica prosudbene komisije profesorica Lidija Novosel.

Po prvi puta dodjeljujemo su i skulpture za prve tri nagrade koje su rad ludbreške umjetnice Štefanije Baranašić.

Priznanje Brončani kaj prosudbena komisija dodijelila je Mirjani Mikulec iz Oroslavlja za pjesmu Kalna voda, Srebrni kaj Ljubici Ribić iz Varaždina za pjesmu Čkomina te nagradu Zlatni kaj autoru Davoru Grguriću iz Delnica za pjesmu Maje sajne, muj svejt.

– U ovu „škrinjicu s blagom“ koju sam primio kao nagradu sigurno ću spremiti i svoje dojmove s večerašnjeg druženja. Ona putuje za Gorski kotar, moje ishodište, moj zavičaj u kojem se trudim očuvati kajkavsku riječ i drago mi je da se moji napori i dosezi u pisanju domaće riječi i domaćega jezika i ovdje u Ludbregu prepoznaju. – kazao je Davor Grgurić.

Dodijeljeno je i priznanje za najbolju interpretaciju na kajkavskom jeziku koje je pripalo autorici Elizabeti Herceg iz Koprivnice za pjesmu Nigdar vam nesem kušnola roke.

Sve nagrade i priznanja uručio je gost ovogodišnjeg recitala, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Zvonko Novosel koji je prisutne posjetitelje i autore počastio izvedbom balade „Na mukah“ iz zbirke pjesama Balade Petrice Kerempuha te interpretacijama nagrađenih pjesama recitala.

S njim u društvu stigao je i njegov sin Lav Novosel koji se pobrinuo za glazbeni dio programa.

Za kraj spomenimo još kako je recital moderirala zamjenica ravnatelja gradske knjižnice Edita Kutnjak-Zlatar, a kroz čitanje autobiografije nagrađivanih autora u programu je sudjelovala i volonterka knjižnice Katerina Zagorc.

Samom recitalu prisustvovala je i obitelj Bože Hlasteca.