Na livadi pored svetišta, kraj Zavjetne kapele Hrvatskog sabora, prvog srpanjskog vikenda Aeroklub Rudolf Fizir Ludbreg organizirao je 20. po redu Fizir kup. Natjecanje je to u atraktivnoj F3K kategoriji u kojoj se modeli zrakoplova izbacuju iz ruke, a kasnije daljinski upravljaju radio vezom. Direktor natjecanja bio je Ludbrežanin Filip Geci koji je ujedno i izbornik hrvatske reprezentacije.

-Fizir kup imao je međunarodni karakter jer su sudjelovale ekipe aviomodelara iz Španjolske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i po prvi puta iz Srbije. Sudjelovalo je  24 natjecatelja od čega četvorica Ludbrežana i to: Marko Damjanović, Vid Martin Vulić te Nikola i Miljenko Frančić. Ovo natjecanje boduje se za Eurocontest i Svjetski kup, a osim toga dobra nam je priprema za svjetsko prvenstvo koje se sredinom srpnja održava u Slovačkoj – rekao je Filip Geci, predsjednik Aerokluba Rudolf Fizir Ludbreg.

Startnina je za seniore iznosila 60 eura, za juniore 40 eura, dok se za eventualni prigovor na odluku sudačke ekipe plaćalo 20 eura. U cijenu su uključeni ručak i večera u subotu te ručak u nedjelju. Natjecanje je započelo u subotu u 10 sati, a završilo podjelom medalja i vrijednih nagrada sponzora u nedjelju u 14 sati. Članovi Aerokluba Rudolf Fizir Ludbreg neprikosnoveni su upravo u ovoj F3K kategoriji modela zrakoplova pa tako uz našeg Marka Damjanovića i Nikole Frančića još je Arijan Hucaljuk, iz AK Slavonski Brod, član ekipe koja predstavlja hrvatsku reprezentaciju. Raspon krila tim modelima je 150 centimetara, maksimalna težina 600 grama, a natječe se u nekoliko disciplina.

Tehničke pojedinosti saznali smo od seniora ovog sporta Željka Vargovića koji je puno radio na edukaciji s mladim modelarima, a bio je i dugogodišnji tajnik AK Rudolf Fizir.

-Modeli zrakoplova napravljeni su od karbona i teže svega 250 grama. Zbog vjetrovitog vremena u subotu natjecatelji su morali stavljati balaste. Ovo je izrazito muški sport kojim se u svijetu bavi svega četiri-pet žena jer one ne mogu biti ravnopravne prilikom izbačaja modela. Naime, prilikom izbačaja modela zrakoplova iz ruke desno krilo postiže nadzvučnu brzinu, a ne zvanični svjetski rekord u tome drži upravo naš Nikola Frančić. Nikola je dugogodišnji entuzijast u ovom sportu kojemu se na kraju znanje i iskustvo isplatilo. Zajedno s još dvojicom Hrvata zaposlen je u Abu Dhabiju na razvoju i proizvodnji bespilotnih letjelica – rekao je Željko Vargović.

U nedjelju, točno u 14 sati sati, na internetu su objavljeni službeni rezultati Fizir kupa u Ludbregu. Uvjerljivo najbolji bili su Nijemci kojih je čak šestero u prvih deset. Među prvih deset natjecatelja su i tri Austrijanca, a deseti je naš reprezentativac Arijan Hucaljuk. Od naših Ludbrežana najbolji je stariji Frančić, Miljenko koji je natjecanje završio na četrnaestom mjestu, a njegov sin Nikola je petnaesti. Marko Damjanović je sedamnaesti, a Vid Martin Lulić natjecanje je završio na osamnaestom mjestu.