Dolasku prvih dana proljeća svake se godine posebno raduju članovi Odreda izviđača Ludbreg jer je to vrijeme kada počinju njihove redovite aktivnosti u prirodi. Tako su već zadnje subote u ožujku članovi Odreda sudjelovali u akciji ‘Sat za planet Zemlju’, manifestaciji kojom se na svjetskoj razini ukazuje na štetnost klimatskih promjena i u cilju podizanja svijesti stanovništva Zemlje na čuvanje prirodnih resursa našeg malog planeta, nama jedinog za život. Program rada i aktivnosti za 2017. godinu usvojeni su na nedavnoj redovnoj godišnjoj programskoj i izvještajnoj skupštini. Kalendar je i ove godine poprilično bogat događanjima, a najčešće će se koristiti termini kada članovi koji su većinom učenici škola nemaju toliko školskih i drugih obveza.

-Za ovu godinu planirana su četiri jednodnevna izleta ili ekskurzije i to u Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, na Ivanščicu, u Park prirode Učka i na Ravnu goru. Tridesetak izviđača podijeljenih na mlađu i stariju grupu, u dva će termina na more. Mlađi izviđači, njih 20-ak, logorovat će pod šatorima 8-10 dana u Tisnom na Murteru, a planirani termin je prva polovica srpnja. Stariji će imati petodnevnu ekspediciju u Nacionalni park Mljet pred kraj kolovoza. Poznato je da Odred već treću godinu nije korisnik sredstava gradskoga proračuna jer mi svoje glavne aktivnosti provodimo na pohodima širom Hrvatske, a ne na području Grada što je kriterij za proračunska sredstva. Tako smo prisiljeni da svoje aktivnosti uglavnom financiramo sami, te na druge načine. Skupština je usvojila odluku da godišnja članarina bude 200 kuna što je na razini prošle godine, a doprinosi članova odnosno njihovih roditelja za višednevne aktivnosti bit će najviše 100 kuna po danu. – pojasnio nam je Mladen Struški, predsjednik Odreda izviđača Ludbreg.

Odred će ovog proljeća upisivati nove članove, a u izviđače se mogu upisati učenici četvrtih razreda osnovne škole i stariji. Detaljne informacije zainteresirani mogu naći na Facebooku ludbreških izviđača ili na www.oi-ludbreg.hr U Odredu pozivaju mlade koji vole šume, planine, more, ako žele učiti i istovremeno se zabavljati i družiti s vršnjacima u prirodi, ako vole spavati, sanjariti, uvijek su dobro raspoloženi i spremni pomoći drugima, svoj avanturistički duh najbolje će izraziti na izviđačkim logorovanjima, ekskurzijama i izletima. Prvi pohod planiran je za sredinu travnja, a bit će to jednodnevna ekskurzija u Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.