);
Odmor od svijeta ekonomije i brojki Snježana Novotny pronalazi u umjetnosti

Odmor od svijeta ekonomije i brojki Snježana Novotny pronalazi u umjetnosti

Svijet umjetnosti za nju je bijeg od stvarnosti.

Magistrica ekonomije i stručna specijalistica javne uprave zaposlena u državnoj upravi, Snježana Novotny u svojoj je svakodnevici okružena brojkama i financijama. Ne čudi stoga da joj ponekad treba bijeg od stvarnosti koji je pronašla u umjetnosti.

I to ne samo u jednoj grani umjetnosti, već u više njih. Kreativna je osoba u punom smislu riječi.

– Shvatila sam da ljudi koji se bave umjetnošću gotovo nikad nisu ograničeni samo na jedan medij. Uvijek se isprepliće više njih. Kod mene je prvo došlo pisanje pa slikarstvo, pa opet pisanje i sad se to nadopunjuje i isprepliće. – kaže umjetnica.

Upravo je slikarstvo grana umjetnosti koju predstavlja Ludbrežanima. Naime, u izložbenom prostoru dvorca Batthyany otvorena je izložba slika pod nazivom ‘Ono neizrečeno’.

– Kroz slikarstvo prikazujem ono što ne uspijem izverbalizirati kroz pisanje i upravo iz toga je proizašao naziv izložbe. – otkriva Snježana Novotny.

Na izložbi je prikazano ukupno dvadeset radova, od kojih je sedamnaest novih djela nastalih prošle i ove godine, po prvi put predstavljeno javnosti.

– Odabir motiva ovisi o mom raspoloženju kad slikam. Ono što mi je bitno je da imam mir kad slikam. Uvijek slikam kad sam sama i kad znam da ću imati par sati mira. Nekad se koncept u glavi stvara tjednima pa i mjesecima. Ono što je moj cilj je izaći iz ravne plohe.- objašnjava autorica.

Izloženi radovi su izvedeni kombiniranim tehnikama prelijevanja akrilne boje sa zlatnim listićima, ugljenom, kamenčićima, šljunkom i teksturalnim pastama. Posebnost izložbe su dvije slike s čipkom koje uključuju ručni rad.

-Zanimljiva je priča oko tih radova. Prošle godine sam izložila rad sa čipkom u galeriji dvora Trakošćan i na Špancirfestu. Vidjelu su ih teta Jelica i stric Zvonek i vratili se par dana kasnije s hrpom čipke. Teta je rekla da vidi da je ja znam puno bolje iskoristiti. I samo da napomenem, bilo je to prije Baby Lasagne. – kroz smijeh govori autorica i dodaje kako su upravo čipke tete Jelice implementirane u ova dva nova rada izložena u Ludbregu.

Autoričina umjetničina želja za istraživanjem i usavršavanjem vještina ne jenjava, stoga je u Ludbreg donijela i potpuno drugačiju kompoziciju s implementiranim zrcalnim staklima.

– Otkrivajući nam svoje unutarnje osjećaje kroz ove radove, autorica i nas same poziva da upoznamo svoju nutrinu. Slikarstvo Snježane Novotny je neiscrpno vrelo ljepote i čuvstava u svojoj boli i snazi. – istaknula je ovog prigodom Ana Škriljevečki, kustosica s kojom autorica surađujem.

Otvorenje izložbe bilo je popraćeno glazbom za koju su se pobrinuli Samantha Pernek i Vilim Novotny.

Izložba se može razgledati do 28. lipnja radnim danom od 8 do 14 sati te izvan radnog vremena uz prethodnu najavu na broj 091 306 0004 ili na Facebook stranici Centra za kulturu i informiranje Ludbreg. Ulaz je besplatan.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content